Acasă » Electricitate » E.ON România ar putea ajunge pe pierdere în câteva săptămâni, dacă nu primeşte la timp banii de la stat pentru compensarea facturilor

E.ON România ar putea ajunge pe pierdere în câteva săptămâni, dacă nu primeşte la timp banii de la stat pentru compensarea facturilor

15 decembrie 2021
Distribuţie
energynomics

E.ON România poate rezista câteva săptămâni până la a intra pe pierdere, dacă nu primeşte la timp banii de la stat pentru compensarea facturilor, a afirmat miercuri Volker Raffel, CEO al companiei, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat cât poate rezista un furnizor mare pe piaţă până să intre pe pierderi, în condiţiile în care există riscul ca statul să returneze banii pentru compensare abia la finalul iernii, nu lunar, cum prevede legea.

„Noiembrie a fost prima lună în care a trebuit să reducem facturile, ceea ce am şi făcut. Acum suntem gata cu documentaţia necesară (pentru a ne recupera banii de la stat – n.r.). În 30 de zile ar trebui să avem banii în cont. Este adevărat că, dacă (schema de recuperare a banilor, n.red.) nu funcţionează cum trebuie, putem rezista câteva săptămâni, nu luni”, a spus responsabilul companiei energetice.

Raffel a arătat că acest lucru nu este valabil pentru toată piaţa, ci doar pentru o companie mare precum E.ON.

„Este nevoie de clarificarea normelor de aplicare a legii. Există deschidere în acest sens. Discutăm acum despre ce observaţii avem în legătură cu ce trebuie să facem şi sunt optimist că se vor face aceste clarificări şi este important să fie făcute”, a adăugat Raffel.

Conform legii Plafonării, reducerile vor fi aplicate direct facturilor, iar furnizorii de energie îşi vor recupera ulterior banii de la stat.

Companiile din energie şi-au exprimat îngrijorarea că aceşti bani nu le vor fi returnaţi la timp, ceea ce va crea probleme în piaţă şi va duce inclusiv la falimentul unor furnizori.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, le-a dat asigurări companiilor că-şi vor primi banii la timp, adică în 30 de zile de la emiterea facturilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *