Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » E.ON Energie România: Colterm Timișoara are datorii de peste 12 milioane de lei

E.ON Energie România: Colterm Timișoara are datorii de peste 12 milioane de lei

5 octombrie 2015
Consumatori
energynomics

E. ON Energie România a anunțat, vineri, că societatea de termoficare Colterm Timișoara are datorii de peste 12 milioane de lei, acesta fiind motivul pentru care a fost oprită furnizarea de gaze către societate. În urma acțiunii, cei peste 65.000 de abonați au rămas fără apă caldă.

”Societatea Colterm SA din Timișoara a acumulat datorii semnificative faţă de E.ON Energie România, ca urmare a neachitării contravalorii gazelor naturale consumate. La acest moment, valoarea totală a acestor datorii depăşeşte 12,6 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezintă datorii restante. Întrucât obligaţiile de plată asumate de către Colterm S.A. prin contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat cu societatea noastră nu au fost îndeplinite, E.ON Energie România a fost nevoită să sisteze în cursul zilei de joi, 1 octombrie, alimentarea cu gaze naturale a punctelor de consum aparţinând societăţii de termoficare”, arată reprezentanții E. ON Energie România.

E. ON Energie România spune că a transmis ”numeroase notificări prin care a solicitat plata datoriilor, ultima dintre acestea fiind transmisă în 24 septembrie 2015”. La rândul său, primarul Timișoarei, liberalul Nicolae Robu, spune că și Guvernul are partea sa de vină prin întârzierea subvențiilor.

„De ce s-a ajuns aici? Să nu uităm, la începutul mandatului meu, compania Colterm și Regia Autonomă de Transport Timișoara erau în faliment. Nedeclarat, dar cifric. Am luat măsuri pentru a salva aceste structuri extrem de importante pentru cetățenii Timișoarei. Datoriile erau uriașe, am obținut compensări pentru o bună parte din datorii, dar nu pentru toate. Guvernul a creat facilități pentru cetățeni, dar nu a venit cu bani să le acopere. Nici Guvernul nu a dat Colterm subvențiile pentru a susține cu prețul la abonat din vigoare, nici Executivul Primăriei de atunci (din vechiul mandat – n.r.) nu a virat sumele către Colterm ca subvenție. Cu măsurile luate am salvat de la faliment cele două structuri”, a spus Nicolae Robu.

Edilul a anunțat că, în cursul zilei de vineri, s-a virat către E.ON Energie România suma de 3,5 milioane de lei și că speră să se reia furnizarea de gaze naturale pentru Colterm.

”În mod surprinzător față de atitudinea avută altădată și în mod abrupt fără înștiințări prealabile de fermitate dusă până la acest nivel E. ON a decis să întrerupă furnizarea de gaz. Eu sper că după această virare de 3,5 milioane de lei, E. ON va relua furnizarea de gaz”, a mai spus Nicolae Robu.

„Eu voi face o analiză, să văd dacă este imputabil ce s-a întâmplat cuiva din conducerea Colterm. Și, dacă concluzia va fi că e cineva vinovat, atunci voi cere demisia respectivei persoane. Eu nu pot demite pe nimeni, primarul nu conduce Colterm. Colterm este o societate comercială, are un consiliu de administrație. Vinovat nu poate fi (directorul – n.r.) pentru că nu a plătit toate datoriile”, a precizat primarul Timișoarei.

De asemenea, ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Timișoara, că va solicita Guvernului României să acopere o parte din datoriile Colterm către E. ON, deși aceasta este responsabilitatea administrației locale.

”O să încerc, să vedem în perioada următoare dacă vom putea să plătim o sumă de bani ca și Guvern, deşi nu e datoria Guvernului. S-au tot făcut plăți de-a lungul timpului care, dacă nu mă înșel, adunate au fost la 150 de milioane de lei de la Guvern spre Colterm pentru a se stinge datorii istorice. Mă interesează în acest moment să putem să rezolvăm cât de repede se poate această situație nefericită. Treaba mea e să încerc să găsesc o soluție. Lucrurile acestea se pot face prin hotărâri de guvern. Responsabilitatea în schimb, în acest moment, este la administrația locală. Numai că nu mă interesează să găsim vinovatul, ci să găsim o rezolvare a situației”, a spus Grindeanu.

Compania de termoficare din Timișoara, Colterm SA, a întrerupt, joi seară, furnizarea apei calde în municipiu după ce E.On Gaz a sistat alimentarea cu gaze naturale a societăţii din cauza unor datorii. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi seară, furnizarea apei calde a fost oprită în întreg orașul începând cu ora 17.00.

„În data de 1 octombrie 2015, E.ON Gaz a decis sistarea furnizării gazelor naturale pentru Compania Locală de Termoficare Colterm S.A., începând cu ora 17.00, ceea ce înseamnă oprirea furnizări apei calde de consum în municipiul Timişoara și imposibilitatea furnizării căldurii”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Colterm spuneau că furnizarea gazelor a fost sistată în condițiile în care plafonul datoriei nu a fost atins.

„Acest lucru l-au făcut (reprezentanţii companiei de gaze – n.r.) în contextul în care, în prezent, avem credit furnizor care nu a fost depășit, adică un plafon al datoriei care nu a fost atins. În prezent, datoriile nostre către furnizorul de gaz au ajuns la jumătate față de perioada similară a anului trecut”, se mai arăta în comunicat.

De asemenea, Colterm preciza că, „din această după-amiază, timp de câteva ore, echipele nostre au făcut tot posibilul pentru a porni furnizarea agentului termic cu combustibil alternativ, care este păcura”, însă din cauza „consumului redus de agent termic al orașului cazanele care funcționează cu combustibil alternativ nu pot fi pornite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *