Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Duțu, ANRM: Decizia pentru redevențe, în maximum două luni

Duțu, ANRM: Decizia pentru redevențe, în maximum două luni

Bogdan Tudorache

Decizia în privința nivelului viitor al redevențelor ar putea fi luată în maximum două luni, spune președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu. „Cred că într-o lună sau două (va exista o decizie pe redevențe – n.r.), până să înceapă vacanța parlamentară”, a spus Duţu, în cadrul unui interviu acordat Agerpres.

El adaugă că o majorare spectaculoasă a redevențelor este, pe termen scurt, puțin probabilă şi că noile redevențe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare, întrucât acordurile existente au fost deja semnate și conțin clauze care includ redevențele actuale, pe baza cărora companiile și-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani.

În 2014, valoarea totală a redevențelor petroliere încasate de stat s-a ridicat la circa 1,367 miliarde de lei, a precizat Duțu.

„În anul 2014, redevențele petroliere datorate statului au fost în cuantum de circa 1,367 miliarde de lei, iar sumele au fost și încasate. În ceea ce privește redevențele miniere datorate, valoarea acestora era de 248 milioane de lei, din care s-au încasat până în prezent aproximativ 190 milioane de lei”, a spus el.

„Stabilirea cotelor redevenței trebuie să țină cont, pe de o parte, de caracteristicile geologice ale zăcămintelor existente în România și, pe de altă parte, să se facă o distincție clară între onshore și offshore”, a mai spus Duţu.

El a adăugat că în anul 2013, au fost acordate 14 licențe de exploatare pentru ape, trei pentru cărbuni și 16 pentru roci utile, iar în 2014 au fost acordate șapte licențe de exploatare pentru ape, două pentru cărbuni și opt pentru roci utile.

În ceea ce privește licențele de explorare, în 2013, au fost acordate 14 pentru ape, 10 pentru cărbuni, opt pentru roci utile și cinci pentru minereuri, iar anul trecut au fost acordate 19 pentru ape, 12 pentru cărbuni, 10 pentru roci utile, nouă pentru minereuri și două pentru sare.

„În 2014, am remarcat un interes mai mare pentru activitatea de explorare pentru toate categoriile de substanțe, comparativ cu anul anterior. În schimb, au fost negociate mai puține licențe de exploatare pentru toate tipurile de substanțe comparativ cu 2013”, a mai adăugat Duțu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *