Acasă » Electricitate » Căile Ferate Olandeze funcționează 100% cu energie verde

Căile Ferate Olandeze funcționează 100% cu energie verde

16 ianuarie 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

Toate trenurile care circulă pe liniile operate de Căile Ferate Olandeze (NS) sunt acum alimentate cu electricitate derivată în întregime din energia verde. Trecerea la energia regenerabilă este rezultatul unui parteneriat între NS și operatorul de turbine eoliene Eneco și reprezintă atingerea timpurie a unei ținte de referință, inițial programată pentru 2018.

Trenurile NS asigură 1,2 milioane de călătorii în fiecare zi și consumă 1,4 TWh de energie. Potrivit operatorului de căi ferate, această sumă este egală cu 1% din consumul total de energie al Olandei, sau consumul pe un an întreg al orașului Amsterdam, conform oilprice.com.

Jumătate din energia necesară pentru alimentarea trenurilor vine de la ferme eoliene olandeze, cât și în Belgia vecină și statele scandinave. Motivul: în cazul în care trenurile s-ar fi bazat numai pe energie produsă pe plan intern, acest lucru ar fi limitat disponibilitatea energiei eoliene pentru alți utilizatori și ar fi dus la scumpirea ei, potrivit oficialului Eneco, Michel Kerkhof.

Eneco declară că toată energia căilor ferate provine din proiecte eoliene, însă este posibil ca operatorul olandez să facă uz de Certificate de Origine, care confirmă achiziționarea de energie verde de la terți producători, conform cleantechnica.com.

Cu toate acestea, Olanda rămâne unul dintre campionii energiei verzi, guvernul asumându-și renunțarea la combustibilii clasici până în 2050.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *