Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » După ce a fost trimisă la Curtea de Justiție a UE, România propune un plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaze

După ce a fost trimisă la Curtea de Justiție a UE, România propune un plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaze

7 octombrie 2015
Consumatori
energynomics

Ministerul Energiei va notifica la Bruxelles un proiect de plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaze naturale la peste trei luni după ce Comisia Europeană (CE) a trimis România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru neadoptarea la timp a planului și la aproape trei de ani de la expirarea termenului-limită de adoptare prevăzut de legislația europeană, scrie profit.ro.

Securitatea aprovizionării cu gaze a fost reglementată European printr-un regulament din 2010, iar în iunie 2015 CE a decis trimiterea României în fața Curții de Justiție pentru lipsa unui plan concret de acțiune, plan care să fie bine corelat cu vecinii. Acest plan este făcut pentru securitatea energetică a consumatorilor casnici, IMM-uri, instalații de termoficare dependende de gaz și care lucrează în folosul gospodăriilor.

Scenariile de risc includ oprirea livrărilor dinspre Rusia, defecțiuni tehnice în rețeaua Transgaz ori la înmagazinare și injecție/extracție, și o cerere abundentă, imposibil de acoperit.

„Sistarea furnizării gazelor naturale, a serviciilor de transport și a serviciilor de distribuție se va face până la limita necesară asigurării integrității fizice a instalațiilor exploatate și/sau a securității mediului. Consumatorii care nu intră în categoria celor protejați au obligația de a nu consuma gaze naturale pe perioada situației de urgență, cu excepția cantităților de gaze naturale necesare asigurării integrității fizice a instalațiilor exploatate și/sau a securității mediului”, se arată în proiectul de plan de urgență.

În noiembrie 2014, după declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană, Guvernul a elaborat un proiect de HG privind aprobarea Regulamentului privind identificarea clienților întreruptibili de siguranță și a consumatorilor protejați. Potrivit proiectului, clienții casnici, autoritățile și instituțiile publice, companiile și instituțiile din sănătate, educație, asistență socială și turism urmau să aibă statutul de clienți protejați în cazul apariției unei situații de urgență în sistemul național de aprovizionare cu gaze, scrie profit.ro. Această HG nu a mai fost adoptată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *