Acasă » Termo » Încălzire centralizată » Dumitrașcu, RADET: În această iarnă am amortizat costurile reparațiilor de anul trecut

Dumitrașcu, RADET: În această iarnă am amortizat costurile reparațiilor de anul trecut

energynomics

În acest sezon rece, RADET a transportat un nivel record de 27.000 tone apă/oră, un record pentru regie în ultimii ani, iar pierderile au însumat circa 1.300 tone apă/oră, a declarat Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrație (CA) al RADET.

“În această iarnă am amortizat costurile reparațiilor realizate anul trecut, chiar dacă în mod normal, din 10 unități termice, 3 se pierd pe drum”, a declarat Gabriel Dumitrașcu. În perioada rece pe care a traversat-o România s-au furnizat circa 1.850 MW termici/oră (1,16 MW termici = 1 Gigacalorie – n.r.). Potrivit președintelui CA al RADET, din 2011 până în prezent tariful regiei de distribuție a rămas neschimbat (61 de lei/Gigacalorie).

La ELCEN, principalul furnizor de agent termic în București, tariful a crescut în aceeași perioadă de timp de la 151,42 lei/Gigacalorie pentru consumatorii casnici și noncasnici la 216,7 lei/Gigacalorie (consumator noncasnic) și 186 lei/Gigacalorie (consumator casnic). Prin comparație, Vest Energo, producător privat de energie termică în București, are un tarif de 182 lei/Gigacalorie.

De mai bine de un deceniu se constată o tendință de scădere a energiei termice livrată în regim centralizat în București, tendință care are la bază trei cauze majore: deconectarea (care s-a încetinit în ultimii ani), reabilitarea locuințelor, și întreruperea intenționată a caloriferelor de către o parte a celor care mai sunt conectați la sistemul centralizat. În București, media este de 1,3 calorifere/apartament.

Bucureștiul înregistrează o sarcină termică mai redusă cu 65,5% față de acum 15 ani

Tendința de scădere a energiei termice livrate conduce natural și la diminuarea capacității instalate de producție. Dacă în 2000, în București funcționau circa 5.800 MW termici, în 2015 aceasta însumează acum doar 2.000 MW termici, a mai explicat Gabriel Dumitrașcu.

Acest factor implică transportarea agentului termic și pe distanțe care depășesc 23 de kilometri, distanță parcursă în circa 12 ore. Acest element implică o eficiență scăzută a instalațiilor, pierderi de temperatură a agentului termic și consum mare de energie.

În plus, densitatea distribuției calculate ca raport dintre cantitatea de energie transportată și lungimea conductei este de circa 1,45 MWh/metru. Prin comparație, Germania are o densitate a distribuției mai mare de 4 MWh/metru, iar în Finlanda acest factor atinge 6 MWh/metru.

Extinderea RADET către cartierele noi

Gabriel Dumitrașcu a venit și cu o idee pentru extinderea operațiunilor RADET, și anume racordarea la sistemul de încâlzire centralizată a noilor cartiere de locuințe ridicate în București.

“De ce autoritățile au permis soluții individuale de încâlzire din moment ce, pentru unele cartiere noi, câteva dintre CET-urile active se află la distanță de câțiva kilometri de aceștia?”, a declarat președintele CA al RADET. Într-un astfel de caz, regia și-ar asuma intern costurile de studii, proiectare și racordare, sigură că investiția realizată ar fi recuperată fără probleme, deși actualmente sectorul termoficării pare a fi unul nebancabil, a completat Gabriel Dumitrașcu.

Acesta consideră că o evaluare mai atentă a Bucureștiului deschide și șansa unor centrale noi cu capacitate cuprinsă între 25 și MW termici în zonele Aviației, Colentina, Rahova, Ștefan cel Mare și Titan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *