Acasă » Electricitate » DTEK investește 150 mil. euro în România, vrea să ajungă la 5GW în UE până în 2030

DTEK investește 150 mil. euro în România, vrea să ajungă la 5GW în UE până în 2030

23 ianuarie 2024
Electricitate
Bogdan Tudorache

Grupul DTEK a anunțat un pas semnificativ în ambiția sa de a deveni un furnizor important de energie curată pentru Europa, marcând primul punct de turnură prin proiectele din România –  primele din CEE în afara Ucrainei.

Cele două proiecte românești – unul eolian și unul solar – sunt primele dintr-un portofoliu UE care se va întinde pe Italia, Polonia, România și Croația și sunt dezvoltate de subsidiara deținută în totalitate a DTEK, DTEK Renewables International (DRI), cu sediul în Țările de Jos.

Grupul DTEK este deja cel mai mare producător de energie regenerabilă din Ucraina, cu o capacitate instalată de 1,1 GW. La COP28 în decembrie anul trecut a semnat un memorandum de înțelegere cu Vestas pentru a-și extinde parcul eolian Tyligulska de lângă Kherson – o investiție de 450 de milioane de euro care va crea cel mai mare parc eolian din Europa de Est.

Cele două proiecte din România sunt primele din planurile DRI de a atinge o capacitate instalată de 5 GW în UE până în 2030. Împreună au implicat o investiție totală de 150 de milioane de euro.

Proiectul Ruginoasa este un parc eolian de 60 MW cu 10 turbine Vestas V162-6.0 MW in judetul Iași, Romania. Lucrările de construcție au început în martie 2023, lucrând cu antreprenorii Eximprod Engineering, Tractebel Engineering și Electromontaj. Investiția totală este de 43 de milioane de euro.

Proiectul Glodeni este un parc solar de 53 MWp din județul Mureș, România. La fel ca și Ruginoasa, construcția a început în martie 2023, cu puterea acceptată de Transelectrica pe 5 ianuarie 2024. DRI a colaborat cu antreprenori și producători specialiști, inclusiv Ostenweg, Risen, Ideematec, Krone Solar și Energobit. Investiția totală este de 107 milioane de euro.

Împreună, ele vor produce aproximativ 225.000 MWh de energie electrică anual – suficient pentru a furniza eneregie pentru circa 58.500 de case și pentru a reduce emisiile de carbon cu 58.000 de tone pe an.

„România s-a angajat în construirea unui sistem energetic care este verde, accesibil și sigur, demonstrând ambiția țării în acest sector, onorându-ne parteneriatul cu Green Deal al Uniunii Europene și reducând emisiile noastre de CO2 pe termen lung. Suntem încântați să avem investiții și investitori atât de importanți în România și subliniem încă o dată mesajul nostru cheie pentru toate companiile din sectorul energetic global: haideți, România este deschisă pentru afaceri”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei.

„Ucrainenii au ales în mod evident un viitor în interiorul Europei, iar extinderea DTEK în UE este dovada vie a acestei ambiții. Sunt excepțional de mândru de echipele de la Glodeni și Ruginoasa care produc energie verde pentru consumatorii români. Acest moment este un pas înainte în integrarea sistemelor energetice ale Europei și Ucrainei, pe măsură ce Ucraina se îndreaptă spre aderarea la UE”, a adăugat Maxim Timchenko, CEO al DTEK.

Glodeni și Ruginoasa sunt două proiecte dintr-un angajament DTEK mai larg de a ajuta la decarbonizarea sistemelor energetice ucrainene și europene și de a integra pe deplin sistemul energetic al Ucrainei cu cel al UE. În martie 2022, la mai puțin de o lună după invazia pe scară largă a Rusiei, inginerii ucraineni și-au conectat rețeaua la cea a Uniunii Europene. Mișcarea a fost o piatră de hotar importantă în viziunea pe termen mai lung a Ucrainei de a deveni un furnizor de energie verde pentru continent, în condițiile de acolo. Țara se mândrește cu vânt și soare din belșug, disponibilitate bună a terenurilor, permisiuni mai ușoare și o forță de muncă foarte calificată.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *