Acasă » Regenerabile » Solar » Drăgan: România vrea să instaleze regenerabile de 6,9 GW până în 2030

Drăgan: România vrea să instaleze regenerabile de 6,9 GW până în 2030

13 mai 2021
Regenerabile
Gabriel Avăcăriței

România susţine ţintele europene de reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi şi-a asumat instalarea, până în 2030, a unor centrale de producere a energiei din surse regenerabile de 6,9 GW, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan.

„România şi-a asumat şi susţine reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 55% până în 2030 şi, totodată, neutralitatea climatică la nivelul anului 2050. În acest sens, la nivelul Ministerului Energiei, a fost elaborată o strategie şi un Plan Integrat Energie Schimbări Climatice”, a spus Drăgan.

Strategia se află în faza de avizare instituţională, iar PNIESC va urma imediat aceeaşi procedură, a adăugat el.

„În PNIESC, ne-am asumat o ţintă de 30,7% (energie din surse regenerabile în consumul naţional – n. r.) pentru anul 2030, care presupune instalarea de capacităţi noi de energie regenerabilă de 6,9 GW. Această capacitate va fi instalată în această decadă având la bază mai mulţi piloni. Unul dintre acestea va fi adaptarea cadrului legislativ şi de reglementare. Al doilea – punerea la dispoziţia operatorilor din piaţă a unor resurse importante. Al treilea – creşterea factorului de capacitate pe diverse tehnologii, care le va putea aduce la nivelul de a sta singure în piaţă, fără ajutor”, a precizat oficialul ministerial, conform Agerpres.

El a arătat că, totodată, autorităţile române sunt foarte atente la discuţiile despre taxonomie.

„Va trebui ca, pe lângă capacităţile de energie regenerabilă, să avem şi capacităţi de echilibrare şi de stocare. Suntem încântaţi că există interes pentru capacităţi noi de producţie de energie în România şi suntem încrezători că ne vom atinge ţintele asumate”, a subliniat Drăgan.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *