Acasă » Interes general » Dordea: Discutăm despre transformarea BEI în Banca Europeană Climatică

Dordea: Discutăm despre transformarea BEI în Banca Europeană Climatică

24 iunie 2020
Interes general
Energynomics

Comisia Europeană discută în prezent cu conducerea Băncii Europene de Investiţii (BEI) despre varianta transformării acesteia în Banca Europeană Climatică, a declarat, miercuri, şeful Directoratului General pentru Mediu al Comisiei Europene, Aurel Ciobanu Dordea, într-o conferinţă privind economia circulară în zona Mării Negre, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), potrivit Agerpres.

Reprezentantul Comisiei Europene le-a recomandat celor interesaţi în dezvoltarea economiei circulare din regiunea Mării Negre să apeleze atât la fondurile de coeziune ale UE, cât şi la împrumuturile Băncii Europene de Investiţii.

“Politicile de coeziune sunt destinate în principal statelor membre ale UE. Totuşi, politica de coeziune include un instrument dedicat cooperării transfrontaliere dintre statele membre UE de la graniţa Uniunii şi statele din afara frontierei UE. Cred că acest instrument poate fi folosit de ţări din vecinătate imediată a României, Bulgariei, Greciei. Deci sunt destule oportunităţi aici. Totuşi, sugerez părţilor interesate să nu se concentreze numai pe instrumentele politicii de coeziune, deoarece fondurile structurale şi fondurile pentru proiecte transfrontaliere vor respecta aceleaşi priorităţi, adică economia circulară va fi criteriu relevant pentru fondurile disponibile pentru cooperarea transfrontalieră. Însă trebuie să căutaţi şi alte instrumente financiare. Încercaţi la Banca Europeană de Investiţii, deoarece chiar zilele acestea discutăm cu Consiliul de Administraţie al Băncii Europene de Investiţii despre cum să cooperăm pentru a transforma această bancă în Banca Europeană Climatică. Dar Banca Europeană Climatică nu înseamnă doar investiţii în tehnologie care să transforme economia cu scopul protejării climei, ci vorbim de investiţii care să protejeze întreg viitorul UE şi al beneficiarilor proiectelor. Deci, discutăm despre investiţii în economia circulară şi în biodiversitate. Iar Banca Europeană de Investiţii este accesibilă pentru state din afara UE, banca finanţează un portofoliu important în aceste ţări, dar, desigur, acestea sunt împrumuturi, nu granturi, banii trebuie returnaţi, dar BEI este faimoasă la nivel mondial pentru ratele mici ale dobânzilor, chestiune care le face atractive pentru ţări din vecinătatea UE”, a afirmat Aurel Ciobanu Dordea, conform financialintelligence.ro.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *