Acasă » Electricitate » Dobra, Alro: Prevederea de scădere a achiziției de CV-uri cu 85% afectează 200 de companii

Dobra, Alro: Prevederea de scădere a achiziției de CV-uri cu 85% afectează 200 de companii

12 martie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) pierde 15.000 dolari pe oră şi va mai rezista pe piaţă doar câteva luni, dacă autorităţile nu vor reduce sprijinul pentru energia regenerabilă, a declarat directorul general al companiei, Gheorghe Dobra (foto). În prezent Alro și alți mari consumatori de energie au format un puternic lobby pentru aplicarea unei reduceri de până la 85% a cuantumului certificatelor verzi (CV) achiziționate de marii producători, lege care ar afecta 200 de companii.

„Pierdem 15.000 dolari pe oră din cauza ecotaxelor. (…) Este o problemă de luni cât mai rezistăm…Măsura de reducere cu 85% a cuantumului certificatelor verzi cumpărate ar afecta 200 de companii”, a afirmat Dobra.

Alro, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, a investit în ultimii nouă ani peste 100 milioane de dolari în măsuri de eficienţă energetică, în urma cărora consumul de energie pe tona de aluminiu s-a diminuat cu 75%.

Într-un scenariu pesimist, închiderea Alro din cauza taxelor pentru sprijinirea producţiei energiei din surse regenerabile ar majora cu 7% factura la electricitate plătită de toţi consumatorii din România, potrivit lui Dobra.

„Până la urmă cred că vom ajunge la restrângerea activităţii. Analizăm varianta importului de lingouri de aluminiu”, a adăugat el.

Între timp, sindicatele de la Alro se pregătesc iasă la protest.

Totodată, dacă Guvernul ar implementa schema de exceptare a consumatorilor industriali de la plata a până la 85% din certificatele verzi, factura tuturor consumatorilor de energie ar scădea cu aproape 46%, a spus Dobra.

O parte a electricităţii necesare Alro pentru producţia de aluminiu provine de la compania de stat Hidroelectrica.

„Încă nu am negociat cu Hidroelectrica renegocierea preţului, dar probabil că vom face şi asta”, a mai spus Dobra.

Săptămâna trecută, preşedintele CA al Alro, Marian Năstase, a declarat că preţul plătit de companie pentru electricitate este foarte ridicat, iar măsurile vizate de Guvern cu scopul de a reduce această povară pentru consumatorii industriali au fost ineficiente până în prezent.

Alro, din grupul Vimetco, plăteşte un preţ mediu de 80 dolari pe MWh de electricitate, în timp ce în Germania preţul mediu este de 46,6 dolari, în SUA 36,7 dolari, iar în Franţa 59,6 dolari, potrivit lui Năstase.

Consumatorii industriali de electricitate critică de mai mult timp sprijinul pe care Guvernul îl acordă producţiei de energie din surse regenerabile, afirmând că preţul prea mare al energiei ar putea determina unele companii să mute fabricile în alte ţări.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *