Acasă » Regenerabile » Solar » Doar 40 de instalatori de panouri fotovoltaice înscriși în programul prosumatorilor

Doar 40 de instalatori de panouri fotovoltaice înscriși în programul prosumatorilor

19 februarie 2019
Mediu
energynomics

UPDATE 18 aprilie

Din circa 550 de înscrieri, AFM estimează că va valida în jur de 260 de firme pentru instalarea de sisteme fotovoltaice. Lista finală ar putea apărea în 3-4 săptămâni.

Articolul inițial

Doar 40 de instalatori de panouri fotovoltaice s-au înscris până acum în programul pentru prosumatori, adică persoane fizice care produc şi consumă energie în acelaşi timp, iar termenul de înscriere de 1 martie ar putea fi prelungit, a declarat, luni, Andrei Iorgulescu, director în cadrul Autorităţii Fondului de Mediu (AFM).

„În martie-aprilie va exista şi debutul pentru prosumatorii persoane fizice. Vom publica o listă cu instalatorii validaţi. Persoanele fizice se vor putea înscrie la instalatori, va exista şi o aplicaţie informatică. Datele se vor transmite în timp real prin aplicaţia informatică şi le vom valida cât mai repede, apoi va exista un termen de 90 de zile în care persoanele fizice vor putea obţine autorizaţia tehnică de racordare, apoi 8 luni în care persoanele fizice trebuie să realizeze investiţiile, inclusiv să obţină certificatul de racordare, care marchează practic finalizarea proiectului”, a spus el în cadrul conferinţei organizate de Asociaţia Energia Ta, la care au participat peste 100 de prosumatori sau persoane interesate să devină producători de energie, conform Agerpres.

Oficialul AFM le-a recomandat acestora să fie foarte atenţi la termenele din ghidul de finanţare, întrucât, din discuţiile anterioare, principalele probleme erau legate de obţinerea documentelor.

„Documentele vor trebui depuse de instalatori şi trimise de aceştia la noi”, a mai spus Iorgulescu.

El a mai afirmat că autorizaţia de construcţie ar putea să nu fie necesară, dacă soluţia tehnică prevede acest lucru.

„Am încercat în discuţiile noastre cu Ministerul Dezvoltării să evităm autorizaţia de construire. Aşa cum există o derogare pentru panourile solare care produc energie termică, am încercat să introducem acelaşi lucru şi pentru cele fotovoltaice, însă nu am reuşit. Pe de altă parte, din discuţii a rezultat că necesitatea de a avea o autorizaţie de construire depinde de cel care face proiectul tehnic, care trebuie să evalueze tehnic impactul asupra imobilului şi apoi se va putea da o derogare”, a susţinut oficialul AFM.

Potrivit acestuia, până acum s-au înscris doar 40 de instalatori, sesiunea de înscriere se va închide la 1 martie, însă există şi varianta prelungirii termenului, întrucât numărul celor înscrişi este foarte mic.

Totodată, instalatorii prezenţi în sală au arătat că nu există în ghid niciun termen de decontare a cererilor de plată şi că, probabil, acesta este motivul pentru care s-au înscrie atât de puţini. Referitor la acest aspect, reprezentantul AFM a arătat că cererile de decontare vor fi plătite în două-trei săptămâni şi că îşi asumă această afirmaţie, chiar dacă nu este precizat explicit în ghid.

În urmă cu o săptămână, AFM a anunţat că sesiunea de înscriere a instalatorilor de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică se va derula în perioada 25 ianuarie – 1 martie 2019.

„În perioada 25 ianuarie – 1 martie 2019 este deschisă sesiune de înscriere în vederea validării instalatorilor în cadrul acestui program, iar înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, după încheierea etapei de validare a instalatorilor şi publicarea listei acestora pe site-ul instituţiei, numai în interiorul sesiunii de înscriere organizate pentru persoanele fizice şi în limita bugetului aprobat”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru a beneficia de finanţare în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice.

De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.

Scopul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

65 de comentarii la „Doar 40 de instalatori de panouri fotovoltaice înscriși în programul prosumatorilor”

  1. Bună ziua, încă nu există această listă. Pe 26 martie, Administrația Fondului pentru Mediu a prelungit sesiunea de înscriere în vederea validării instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională până la data de 05 aprilie 2019. Abia după această dată, dacă nu se va schimba din nou, vom avea lista!

 1. Buna seara.Se pare ca este alt program esuat din cauza birocrației ,incompetenței și coruptiei din tara asta.Cred ca in urmatorii 4 ani daca nu se intampla ceva care să întoarcă mersul României către Europa o sa ramana in tara asta doar functionari la stat ,pensionarii si asistați social.

 2. Lista instalatorilor admisi pentru Iasi?
  Data de la care pot fi contactati pentru depunerea dosarelor – panouri fotovoltaice

 3. Bună ziua, ieri 2 mai am fost la afm și mi-au spus că nu a apărut încă lista instalatorilor. Sunt și eu interesat, rog să fiu anunțat dacă are cineva noutăți. 0752914458

 4. As dori lista instalatori (panouri fotovoltaice) cu dosare ptr.acreditare sau acreditati Constanta ,Ialomita ,Calarasi

  1. TIRIPANESCU ELENA

   Pentru jud. Constanta avem instalatori validati de AFM.CAND SA VA PUBLICA LISTA CU INSTALATORI VALIDATI. Multumesc

 5. Nicio informatie inca pe site-ul AFM, vad multe intrebari aici, cateva amanari apoi niciun raspuns. Cand vor fi gata listele?

 6. Buna ziua,

  Gasim undeva aceste liste afisate?
  Ne trezim ca expira perioada depunerii dosarelor si noi nu avem toate informatiile din partea autoritatilor.
  Ma intereseaza si pe mine pentru judetul Galati.

 7. Bună ziua, este deja 1 iunie, unde sau cand apare lista cu instalatorii autorizati? Mai e putin si nu vom mai putea depune cereri. Au trecut de mult acele 3-4 saptamani in care urma sa se publice. Ma intereseaza pentru Dobrogea. Va mulțumesc.

 8. Nu vă mai obosiți să căutați lista cu instalatorii autorizați. Nu există așa ceva. Sunt a plecat te interese economice la mijloc, domnilor.Companiile transportatoare de electricitate nu au niciun interes ca noi să plece producem și să vindem energie, în detrimentul lor. Punct. Și va veni termenul limita de depunere a dosarelor, când deja este prea târziu. E chiar așa de greu să înțelegem???

 9. Lacatus Gheorghe

  Va rog sa-mi trimiteti si mie lista cu instalatorii validati pt.instalarea de panouri fotovoltaice conform Ord. Ministru nr.1817 si1818 .Vamultumesc mult.

 10. Buna ziua !
  Eu deja folosesc energia di cele 10 panouri de 260 w pe bucata ,totuși ași dori sa mai extind cu 14 panouri cît suporta invertorul hibrid, întrebarea este mai pot beneficia de programul casa verde pe 2019,

  1. Legea a fost data pentru prosti ca mine si creduli ca statul Roman o sa ne ajute vreodata. Nu s-au inteles la comisioane/ sau nepotu nu si-a deschis firma la timp, si acum le e frica sa autorizeze ceva sa nu aiba controale. Vorba aia de ce sa pun stamplila daca salariu merge, pauzele mici si dese cheia marilor succese….Succes dragi bugetari si explicati nepotilor vostrii ce ati facut la putere!

  2. Va salut
   M ar interesa programul pt subvenții panouri fotovoltaice
   Mai este valabil și unde găsesc aceasta lista?
   Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *