Acasă » Termo » Minerit » DNA, sesizată pentru deficiențe în gestionare la Mina Băița

DNA, sesizată pentru deficiențe în gestionare la Mina Băița

18 septembrie 2014
Minerit
energynomics

Ministerul Economiei a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) despre „existența unor indicii de săvârșire a unor fapte de natură penală” la Mina Băiţa din Bihor, după ce, în urma unor verificări ale Corpului de control, au fost constatate deficiențe grave în gestionarea activității unităţii, scrie Mediafax. Între timp, Maria Trip, directorul general al companiei care administrează mina , a demisionat.

Potrivit agenției de știri citate, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa, a cerut conducerii executive a societății adoptarea și implementarea măsurilor necesare în vederea remedierii de urgență a situației financiare precare.

„În urma discuțiilor avute în cadrul ședinței Consiliului de Administrație și în absenţa unor soluții viabile din partea conducerii executive a societății, doamna director general și-a prezentat demisia din funcție, precizând în fața angajaților companiei că decizia sa este ireversibilă din motive personale”, se arată în comunicatul companiei.

După constatarea deficiențelor din gestionare, „a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție privind asocierea dintre S.C. Băița S.A., societate publică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, și societatea privată Băița Bihor S.A., având în vedere existența unor indicii de săvârșire a unor fapte de natură penală”, se precizează în comunicat.

Totodată, a fost sesizată Agenția Națională de Integritate cu privire la un posibil conflict de interese în care s-a aflat conducerea S.C. Băița S.A., dar și Agenția Națională de Administrare Fiscală referitor la modul de încasare /plată a unei de peste 5,1 milioane de lei, aferentă unui contract de cesiune de acțiuni între S.C. Băița S.A. și o societate parteneră.

Pierderi de 5,4 milioane de lei în 2014

În comunicat se mai arată că „alături de situațiile sesizate organelor competente judiciare, mai există și alte deficiențe în gestionarea patrimoniului societății, aflate în curs de cercetare”.

„Situația economică și financiară a societății S.C. Băița S.A. a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Maria Trip, din 1999 până în prezent. Astfel, pierderile financiare ale societății, la sfârșitul anului 2013, au depășit suma de 17 milioane de lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la 5,4 milioane de lei.

În aceste condiţii, în absența unor soluții viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situației economice și financiare a societății S.C. Băița S.A., ministrul Economiei, Constantin Niță, a mandatat membrii Consiliului de Administrație să adopte și să implementeze măsurile care să ducă la redresarea acestei situații, în vederea păstrării locurilor de muncă și dezvoltarea activitțăii de exploatare a resurselor minerale aflate în perimetrul minier Băița”, mai precizează reprezentanţii Ministerului Economiei.

În context, ministrul Constantin Niță declara că schimbarea conducerii societății S.C. Băița S.A. are ca obiectiv „relansarea activității miniere a societății și îmbunătățirea situației economice în vederea menținerii și creșterii numărului locurilor de muncă, asigurând, totodată, angajații companiei că nu s-a luat și nici nu se va lua în considerare, în niciun moment, închiderea activității miniere de la societatea Băița S.A”.

110 mineri nu au început lucrul

Peste o sută de mineri de la Mina Băiţa din Bihor au refuzat să înceapă lucrul, miercuri dimineaţă, protestând faţă de închiderea exploatării şi reclamând demisia „forţată” a directoarei societăţii, ei susţinând că vor continua acţiunea şi joi.

„Miercuri dimineaţă, cei 110 mineri s-au blocat în gura minei, din cauză că ieri a venit la noi un secretar de stat de la Ministerul Economiei şi a vorbit despre închiderea minei şi inundarea ei cu apă”, a declarat Mihai Harn, inginer la SC Băița SA Ștei, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, ar fi vizitat sediul societăţii şi s-ar fi exprimat în favoarea închiderii minei, directoarea SC Băiţa SA, Maria Trip, prezentându-şi ulterior demisia de onoare. Aceasta a adăugat că a întocmit şi depus la Ministerul Economiei din decembrie un plan de afaceri ce prevedea diversificarea şi dezvoltarea producţiei, încă din luna decembrie a anului trecut, dar documentul nici măcar nu a fost citit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *