Acasă » Regenerabile » Biomasă » Diminuarea subvenției pentru energia verde poate scumpi cu 20% energia electrică anul viitor

Diminuarea subvenției pentru energia verde poate scumpi cu 20% energia electrică anul viitor

17 octombrie 2013
Biomasă
energynomics

Președintele Asociației Patronale Surse Noi de Energie (SunE) afirmă că diminuarea mecanismului de susținere a producătorilor de energie regenerabilă, cumulată cu reorientarea spre cărbune a Guvernului poate conduce la o majorare cu 20% a prețului energiei electrice anul viitor.

„Ce se va întâmpla cu costul real al energiei? Pentru că de la anul trebuie să internalizăm costurile de mediu, iar costurile pe cărbune ar putea cauza o creştere cu 20% a preţului energiei. Ce vom face, vom da subvenţii sau vom căuta soluţii?”, a afirmat președintele SunE Nicolae Olariu.

Cu alte cuvinte, în loc să scadă facturile la energie electrică, așa cum a afirmat în repetetate rânduri Ministrul Delegat pentru Energie, reducerea schemei de promovare le va crește la consumatorul final.

Nicolae Olariu este de părere că o soluție pentru furnizarea de energie electrică pentru cele 90.000 de locuințe care nu sunt încă racordate la rețea este încurajarea producției descentralizate de energie electrică. ANRE a aprobat normele care vor face atrăgătoare în viitor producția de energie electrică de către micul consumator, casnic sau industrial.

„Dacă subvenţiile pentru energia regenerabilă nu se vor aplica optim, sectorul va cădea puternic. (…) În zonele rurale este deficit de energie pentru că infrastructură de distribuţie este insuficientă. Dar, din păcate, din cauză că distribuitorii de energie sunt privatizaţi, nu vor reabilita reţelele cu echipamente româneşti, pentru că ei nu mai cumpără un cablu din România, ci doar din ţările lor”, a adăugat președintele SunE.

În contextul asumării obligațiilor statelor europene de a face tranziția către un mix sustenabil de energie electrică, vicepreședintele SunE a adăugat că România este departe de a-și îndeplini ținta de 24% energie provenită din resurse regenerabile. „Avem angajamente faţă de Comisia Europeană. Este fals că ne-am îndeplinit ţinta de 24%. Acum cred că avem 10%”.

Totodată, ar putea fi instalate panouri fotovoltaice şi pe terenurile neutilizate din agricultură, estimate la circa 500.000 de hectare, pe terenurile contaminate sau pe cele care aparţin unor exploatări miniere de suprafaţă care sunt închise, precum şi la depozitele de gonoi dezafectate, potrivit reprezentanţilor SunE.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *