Acasă » Electricitate » Dezvoltarea inteligenței artificiale (IA) necesită o nouă infrastructură energetică

Dezvoltarea inteligenței artificiale (IA) necesită o nouă infrastructură energetică

4 iunie 2024
Digitalizare
energynomics

Dezvoltarea IA impune cerințe crescute de infrastructură și de răcire a centrelor de date, iar centrele de date modulare prefabricate devin din ce în ce mai populare datorită avantajelor lor de scalabilitate și sustenabilitate, a declarat Aurel Dosan, Vicepreședinte Vânzări, Datacor.

„Misiunea Datacor este de a sprijini proprietarii de clădiri (comerciale, publice, rezidențiale și industriale) în transformarea acestora în spații mai sigure, inteligente și eficiente energetic”, a spus Dosan, cu ocazia conferinței DigitALL 2024, organizate de Energynomics.

Datacor este o companie activă de 22 de ani, cu 140 de angajați și o cifră de afaceri de 17,5 milioane de euro în 2023, și anticipează o creștere anuală de 10% a centrelor de date până în 2030.

Potrivit lui Dosan, trendurile în creștere pe piață sunt în acest moment dezvoltarea IA, eficiența energetică și automatizarea. IA necesită însă o infrastructură specifică și multă energie, mai ales că din 2010 numărul utilizatorilor de internet s-a dublat, iar traficul de Internet a crescut de 25 de ori.

„O căutare tipică Google consumă 0,2 Wh, iar o cerere ChatGPT consumă 2,9 Wh. Dezvoltarea IA duce la o creștere a încărcării pe rack, iar consumul de energie al centrelor de date ar putea ajunge la 1.000 TWh până în 2030”, a spus Dosan.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI AUREL DOSAN

În UE, centrele de date reprezintă aproximativ 3% din consumul total de energie, iar din mai 2024 a intrat în vigoare obligativitatea raportării sustenabilității acestora.

Conferința DigitALL 2024 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri: Corning, Datacor, Eaton Electric, EnergoBit, Enevo Group, Procesio, Siemens, Sixt, Vertiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *