Acasă » Petrol și Gaze » Depozitele de gaze ale UE sunt încă pline, în România gradul de umplere este de 80%

Depozitele de gaze ale UE sunt încă pline, în România gradul de umplere este de 80%

11 ianuarie 2024
Furnizare
energynomics

Depozitele de gaze ale Uniunii Europene, intens solicitate pentru încălzire în timpul iernii, sunt încă pline în proporție de peste 82%, într-un moment în care un frig intens s-a abătut asupra continentului, potrivit Asociației Operatorilor de Înmagazinare din Europa (AGSI), transmite AFP.

Potrivit ultimelor date ale AGSI, care datează de duminică, nivel de umplere al depozitelor naționale de gaze era, în medie, de 82,4%, comparabil cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut (83%), conform Agerpres.

În rândul statelor membre UE, ratele de umplere variază de la 99,5% în Portugalia şi până la 72,1% în Croația. Depozitele din Franța sunt la un grad de umplere din 79,7%, cele din Italia la 78,6%, cele din Belgia la 81,8%, cele din Austria la 92,2%, iar cele din Germania la 89,7%.

În data de 7 ianuarie 2024, România avea stocate în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor echivalentul a 27,34 TWh de gaze naturale, potrivit Asociației operatorilor de profil din Europa (AGSI). La acea dată, potrivit aceleiaşi surse, gradul de umplere a depozitelor de gaze în România era de 80,75%.

În afara UE, Marea Britanie are un grad de umplere a depozitelor de gaze de 98%, iar depozitele din Ucraina sunt pline în proporție de 26%.

Aprovizionarea cu gaze a Europei este un subiect tensionat după declanşarea războiului din Ucraina, în luna februarie 2022. Blocul comunitar şi-a redus achizițiile de gaze ruseşti livrate prin conducte, şi recurge puternic în prezent la gazele lichefiate venite în principal din SUA dar şi din Rusia (în special via TotalEnergies şi infrastructurile sale siberiene).

Ca pregătire pentru temperaturile hibernale, UE şi-a atins obiectivul vizând un grad de umplere a depozitelor de gaze de 90% încă din luna august 2023.

„Suntem într-o poziție mai bună în aest an”, declara în luna septembrie directorul Agenției Internaționale a Energiei (IEA), Fatih Birol, care a făcut totuşi un apel la prudență pentru că iarna poate fi una mai grea decât cea de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *