Acasă » Uncategorized » Defectele găsite la reactoarele belgiene pot fi comune tuturor uzinelor nucleare

Defectele găsite la reactoarele belgiene pot fi comune tuturor uzinelor nucleare

25 februarie 2015
Uncategorized
Bogdan Tudorache

###author###

Inspecțiile suplimentare la reactoarele Doel 3 și Tihange 2 ale Electrabel din Belgia au relevat probleme mai extinse în cazanele sub presiune (RPV) ale reactoarelor decât cele identificate anterior, a anunțat autoritatea de reglementare belgiană, citată de WNN. Aceste noi fisuri pot fi însă comune tuturor reactoarelor de pe glob, inclusiv celor din România.

Agenția Federală pentru Control Nuclear (FANC) a spus că Electrabel – o filială a GDF Suez – a finalizat inspecția cu ultrasunete a RPV. Compania a folosit o tehnică dezvoltată inițial pentru verificarea sudării și etanşeizării RPV. Cu toate acestea, Electrabel a modificat aparatura pentru a verifica defectele din peretele RPV. Pentru aceasta, „pragul de detecție a sondelor a trebuit să fie redus pentru a asigura detectarea corectă a tuturor indicațiilor de defect”, a spus FANC.

O inspecție efectuată de Electrabel în 2014 – pe baza procedurii îmbunătățite și cu setările modificate ale aparatului – a dus la depistarea unui număr mai mare de defecte decât au fost măsurate în 2012 și 2013. FANC a declarat că acum au fost identificate 13,047 de defecte în RPV Doel 3 și 3.149 în Tihange 2. Anterior, fuseseră găsite 8,000 de defecte la Doel 3 și aproximativ 2,000 la Tihange 2. Aceste indicații suplimentare ale unor defecte „sunt similare cu cele care au fost constatate anterior și sunt situate în aceeași zonă a RPV”.

Conform Greenpeace, aceste probleme pot fi comune tuturor reactoarelor nucleare din lume. După descoperirea primelor probleme și închiderea reactoarelor în 2012, FANC a susţinut că e o problemă de fabricație și a aprobat repornirea lor în 2013. Şi asta recunoscându-se că nu s-a înţeles complet ce se întâmplă în interiorul peretelui de oţel al reactorului.

Cu toate acestea, teste suplimentare au dezvăluit fragilizarea inexplicabilă și neașteptată a unui eșantion de oțel. În urma acestor constatări, ambele reactoare au fost închise din nou începând cu 24 martie 2014.

Dar oamenii de ştiinţă spun acum că problema ar putea fi rezultatul operațiunilor normale ale reactorului. Acest lucru înseamnă că fisurile pot crește în dimensiune; în plus, acest lucru ar putea fi comun tuturor uzinelor nucleare din lume, spun cei de la Greenpeace. Mai simplu: concluziile din Belgia au implicații serioase de siguranță pentru fiecare reactor nuclear de pe planetă.

În replică, directorul general al autorității de reglementare nucleară belgiană a recunoscut că „acest lucru poate fi o problemă globală pentru întreaga industrie nucleară. Soluţia este de a pune în aplicare la nivel mondial inspecții exacte ale tuturor 430 de centrale nucleare.”

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *