Acasă » Interes general » Dărăban: Nu facem presiuni să ieşim din schema de plafonare, dar plățile către furnizori trebuie făcute la timp

Dărăban: Nu facem presiuni să ieşim din schema de plafonare, dar plățile către furnizori trebuie făcute la timp

5 septembrie 2023
Interes general
energynomics

Furnizorii de energie nu fac niciun fel de presiuni pentru ieşirea mai devreme din schema de plafonare a prețurilor, dar cer ca plățile să fie făcute la timp, deoarece golurile nu mai pot fi acoperite prin finanțări, după caz împrumuturi bancare, a declarat, marți, la o întâlnire cu presa, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, Daniela Dărăban, conform Agerpres.

„Noi, la nivel de furnizori, chiar nu facem absolut nicio presiune şi nu avem niciun scop în a ieşi mai repede decât a zis statul român, în 2025, din această schemă, cu mențiunea că susținerea ei trebuie să se coreleze cu plățile la timp, deoarece chiar nu mai pot fi acoperite goluri pe şase luni prin pre-finanțarea furnizorilor, după caz împrumuturi bancare. Deja furnizorii încep să acumuleze costuri de finanțare destul de mari, ceea ce pe termen mediu-lung va face un pic mai dificilă şi revenirea la piața liberă”, a spus Dărăban.

Ea a reamintit ultima decizie a Guvernului, prin care fondurile acumulate din taxa de solidaritate au fost transferate la fondul de tranziție, şi că la momentul apariției ordonanței respective erau în aşteptare la Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii restanțe de trei miliarde lei către furnizori.

„Erau la momentul la care s-a discutat despre ordonanță, şi informațiile se găsesc inclusiv în Nota de fundamentare a ordonanței, trei miliarde (de lei) în aşteptare la plată. Acele trei miliarde vor închide cumva plățile undeva maximum până la luna mai, dar situația diferă de la caz la caz. Între timp, ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – n. r.), săptămâna trecută, a mai dat o comunicare că a mai analizat un număr de cereri, suma a mai crescut. Din punctul nostru de vedere, la luna iunie, la ANRE erau în aşteptare undeva spre 1,5 miliarde (lei), dar furnizorii depun în mod continuu dosare de decontare. Deci, față de cele trei (miliarde lei) care erau la plată la cele două ministere mai erau, credem noi, cam 1,5 în aşteptare la ANRE şi estimarea noastră este că undeva încă 2 miliarde s-au depus sau se vor depune între timp şi se va ajunge cu plățile undeva la luna iunie. Deci, cele 3 miliarde care erau în aşteptare pentru plată se acoperă din sumele puse la dispoziție din Fondul de tranziție. Ca să închidem plățile până la luna iunie ar mai trebui încă trei miliarde lei, din evaluarea noastră.(…). Acum, aceste trei miliarde ar trebui să le găsim cumva în proiectul de rectificare bugetară, dacă nu e altă sursă de finanțare, pentru că toate plățile se pot face numai din Fondul de tranziție.(…) Deci, dacă nu vedem la rectificarea bugetară nişte alocări suplimentare (…) vom reintra în acelaşi ritm. Se acumulează iar perioade de 5-6 luni de plată şi devine tot mai complicat de susținut de către furnizori”, a mai explicat directorul ACUE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *