Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Daniel Apostol, ROPEPCA: Peste jumătate din prețul carburanților reprezintă taxe încasate de stat

Daniel Apostol, ROPEPCA: Peste jumătate din prețul carburanților reprezintă taxe încasate de stat

25 ianuarie 2016
Consumatori
energynomics

Creșterea economică bazată pe consum privat a primit motivații în plus odată cu scăderea TVA și a diminuării cotațiilor prețului țițeiului, evoluții care s-au transpus și în prețul carburanților la pompă, însă situația trebuie privită mult mai în profunzime, a declarat Daniel Apostol, jurnalist economic și Secretar General al asociației petroliere ROPEPCA, în emisiunea Daily Income.

“Prețul carburantului la pompă beneficiază de reducerea cotațiilor internaționale și reducerea locală de TVA. Personal, am alimentat cu motorină la 4,37 bani. Adică sub 1 euro pe litru. Când ne uităm la evoluțiile din alte state e necesar să înțelegem că politica de stabilire a prețurilor ține și de condițiile generale economice ale fiecărei țări în parte. În România, indiferent de valoarea cotației internaționale, peste jumătate din prețul carburantului reprezintă diverse taxe care se duc la stat.”, a declarat Daniel Apostol.

Fiecare proprietar de mașină sau antreprenor dorește un preț cât mai mic la carburant, dar la fel de importantă este și supraviețuirea unei industrii care asigură, direct și indirect, mai bine de 100.000 de locuri de muncă, a argumentat reprezentantul ROPEPCA.

Este superficial să ne punem problema strict din perspectiva ieftinirii carburantului. Trebuie să ne întrebăm care este nivelul de preț minimum necesar pentru ca industria care produce acest bun (carburantul – n.r.) să rămână sustenabilă, să judecăm și din perspectiva menținerii locurilor de muncă directe și a celor aproximativ 100.000 de locuri de muncă agrenate în sectoarele orizontale, care beneficiază de pe urma existenței industriei de hidrocarburi și de pe urma miliardelor de lei trimise către bugetul național.”, a spus Daniel Apostol.

În privința accentuării scăderii de preț la pompă, el a subliniat: „Prețurile la pompă de la noi au o oarecare legătură și cu prețurile la pompă din alte țări. Este indicat să sesizăm curba de evoluție generală din Europa, căci nu vom avea pe plan național vârfuri sau scăderi de preț mai accentuate decât cele care au loc pe continent.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *