Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » D. Chisăliță: Puțin peste 4% dintre clienții industriali au schimbat furnizorul de gaze

D. Chisăliță: Puțin peste 4% dintre clienții industriali au schimbat furnizorul de gaze

16 decembrie 2015
Consumatori
energynomics

Consumatorii industriali de gaze au preferat în mare parte să rămâne în relație comercială cu același furnizor de gaze în 2015, arată un studiu realizat de Dumitru Chisăliță, specialist în piața de gaze și promotor al campaniei Preț Corect La Gaze.

Intervievarea a mai bine de 500 de consumatori industriali din diferite regiuni ale țării a evidențiat că doar 4,38% dintre aceștia au schimbat furnizorul de gaze, 75% dintre ei aceștia au semnat un nou contract, și doar puțin peste 5% dintre ei au clauze contractuale mai avantajoase.

Interpretarea datelor brute și analiza contractelor dovedesc, pe de o parte, o puțină cunoaștere a ce se poate obține prin negociere, și pe de altă parte, impunerea mai multor clauze abuzive de către furnizor de gaze, clauze care încarcă în mod fraudulos factura utilizatorului final.

Utilizând cazuistica de pe teren, Dumitru Chisăliță susține că, dacă ar fi intrat în negocieri pregătiți și de pe poziții corecte, o brutărie ar fi economisit, în media, în acest an aproximativ 12.800 de dolari, o fabrică de sticlă – 95.000 de dolari, un complex hotelier – 46.000 de dolari, o grădiniță – 1.100 de dolari, un liceu – 9.000 de dolari, un spital – 29.000 de dolari.

Îngrijorător este și că doar 26% dintre toți consumatorii intervievați în decurs de șase luni au declarat că intenționează să-și schimbe furnizorul, deși momentul este prielnic pentru negocieri pe preț și servicii de bună calitate, a indicat studiul realizat de Dumitru Chisăliță. Analizând piața de gaze pentru clienții non-casnici, specialistul spune că furnizorii de gaze au crescut prețul pentru aceștia în medie cu 2,2 lei/MWh.

Pe plaja consumatorilor care sunt instituții publice, instituții care adunate reprezintă cel mai mare consumator de energie și gaze din țară, situația e și mai complicată: sub 1% au schimbat furnizorul, 80,87% au clauze noi, dar doar 2,18% au și un preț mai mic.

Toate acestea într-un moment în care, dacă se intră într-o negociere bine gândită, orice tip de consumator poate abține o micșorare a prețului de minimum 10 lei/MWh echivalent gaz consumat, a concluzionat Chisăliță. Pentru ca economiile să fie realizate, este nevoie de consumatori informați, furnizori cu o minimă etică în comportamentul de business, și instituții responsabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *