Acasă » Petrol și Gaze » D. Chisăliță: Prețurile combustibililor vor crește în continuare

D. Chisăliță: Prețurile combustibililor vor crește în continuare

26 ianuarie 2023
Import-Export
Bogdan Tudorache

Prețurile la pompă ale combustibililor au crescut din nou miercuri, în România situându-se, totuși, la valori sub piața ungară, context în care mulți maghiari au trecut granița pentru a achiziționa benzină și motorină din țările vecine, precum Slovacia sau România.

”În Ungaria este normal ca prețul să fie mai mare, pentru că a fost ridicat plafonul impus de guvern, …dar penuria încă se menține și o să dureze destul de mult până se vor reechilibra cantitățile oferite (pe piața petrolului – n.r.) cu cele cerute”, a declarat, pentru Energynomics, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.

”În plus, în curând o parte din țițeiul rusesc nu o să mai ajungă în Ungaria și atunci trebuie să se aprovizioneze din alte surse, mai scumpe. Pentru România, însă, situația era foarte predictibilă”, a mai spus el – explicând că ridicarea subvenției la combustibili de 50 de bani a avut loc prematur, date fiind condițiile de piață și restricțiile progresive impuse Rusiei.

”Țițeiul Brent, în primele 20 de zile din ianuarie, a crescut cu 10%. Prețul mediu la pompă, atât la benzină, cât și la motorină, în România, a crescut cu 3%, în același interval. Deci, scumpirile vor veni de acum încolo”, a explicat el.

În piață există o întârziere între achiziția de petrol și transmisia prețului în piață, la pompă, de circa doua-trei săptămâni. ”Prețurile petrolului de astăzi se vor reflecta în piață peste două-trei săptămâni”, a mai spus analistul.

”Din păcate, majoritatea analiștilor vorbesc de un Brent cu o creștere de încă 10%, de acum înainte, până la sfârșitul anului”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *