Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » D. Apostol (ROPEPCA): O povară fiscală mai mică pentru zăcămintele mature şi cele epuizate va încuraja investitorii

D. Apostol (ROPEPCA): O povară fiscală mai mică pentru zăcămintele mature şi cele epuizate va încuraja investitorii

energynomics

Conform unui nou proiect legislativ care ar urma să fie definitivat în această vară de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Ministerul Finanţelor Publice, se aduc modificări importante sistemului de taxare a unor companii care exploatează, în anumite condiţii, zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Pe această temă, secretarul general al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), Daniel APOSTOL, ne-a declarat:

Sunt câteva luni bune de când dezbaterea pe noul pachet fiscal destinat industriei de petrol şi gaze se poartă atât în plan public, cât mai ales la masa tratativelor şi a consultărilor dintre autorităţi şi reprezentanţii industriei de profil. Vreau să atrag atenţia asupra unei noutăţi şi să salut, în acelaşi timp, pasul făcut în construcţia noii legi: preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), domnul Gheorghe Duţu, a precizat într-un recent interviu că firmele de profil care vor face explorări sau exploatări la mare adâncime în largul mării, precum şi companiile cărora le vor fi concesionate perimetre epuizate vor beneficia de reducerea unor taxe. Vreau să semnalez că, prin această declaraţie, şeful ANRM confirmă că echipa comună a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi a Ministerului Finanţelor Publice dă un semn că înţelege solicitările investitorilor, în sensul în care noul regim fiscal ar trebui să ţină cont de gradul ridicat de risc al investiţiilor şi de natura zăcămintelor. Un regim fiscal care prevede o povară fiscală mai mică în cazul zăcămintelor mature şi al celor epuizate este de natură să încurajeze investitorii să facă cheltuieli majore de capital în tehnologii moderne, avansate, costisitoare, care ar putea asigura producţia astfel încât, pe lanţul economic, să existe o continuitate a locurilor de muncă, precum şi a veniturilor la bugetul de stat.

Odată cu finalizarea proiectului de lege de către ANRM şi Ministerul de Finanţe urmează şi dezbaterea parlamentară. Acolo se va decide varianta finală a noului regim fiscal petrolier, care – la faza actuală – propune în principiu două direcţii de taxare la care vor fi supuşi titularii de concesiuni: pe de o parte, aplicarea de redevenţe în trepte, în funcţie de valoarea brută a producţiei trimestriale, iar – pe de altă parte – o supra-taxare a profitului suplimentar al companiilor, calculat la un nivel prestabilit.

Sunt încă în discuţie şi în realizare simulări bugetare: definiţia bazei de taxare, definiţia categoriilor de investiţii deductibile, cota de impozit, scala de redevenţe. Clarificarea în acest domeniu este aşteptată atât de investitori, cât şi de opinia publică. Mai mult, limpezirea problemei redevenţelor şi a taxării industriei de petrol şi gaze este şi necesară, în contextul unor discursuri politicianiste care menţionează doar nevoia de finanţare a bugetului şi uită nevoia de continuare a proiectelor de investiţii ce pot finanţa bugetul. Riscul unui discurs populist este în creştere într-o toamna pre-electorală, iar cadrul fiscal impus industriei poate juca un rol de agent electoral, deşi – înainte de toate – este un factor decisiv pentru sustenabilitatea operatorilor din sectorul petrolier. Am mai spus că algoritmul de împărţire a veniturilor petroliere trebuie să se facă echitabil şi în câştigul tuturor părţilor implicate: stat, investitori, consumatori. Şi, mai ales, trebuie să se stabilească pe termen lung, astfel încât să ofere stabilitate şi predictibilitate fiscală contribuabililor. Un proiect petrolier are o durata de viaţă de peste un sfert de secol, iar derularea investiţiei înseamnă cheltuieli majore de capital încă din faza de explorare. Riscul asumat în proiecte petroliere, mai ales în cele offshore, este unul crescut, iar realizarea ROI (return-on-investment) se măsoară cel mai curând în decade, nu în luni sau ani. De aceea regimul de impozitare este extrem de important, cu impact considerabil pe termen lung. (Daniel Neguţ)

Sursa: Business Adviser

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *