Acasă » Petrol și Gaze » Curtea de Conturi: Importul de gaze naturale a crescut din cauza supraimpozitării producției interne

Curtea de Conturi: Importul de gaze naturale a crescut din cauza supraimpozitării producției interne

12 iulie 2019
Import-Export
energynomics

Impozitarea suplimentară a veniturilor producătorilor de gaze naturale a provocat creşterea importurilor de provenienţă rusească, devenite mai ieftine, potrivit unui raport al Curții de Conturi privind performanța pieței de profil autohtone.

„Auditul a remarcat faptul că, în perioada auditată, au fost impozitate suplimentar veniturile obținute de producătorii de gaze naturale din producția internă, acest fapt putând constitui unul din factorii care au condus la crearea unui mediu mai favorabil importului de gaze din afara UE (gazele rusești)”, spune raportul citat de cursdeguvernare.ro.

Saltul cel mai semnificativ s-a produs în anul 2016, când cantitatea de gaze naturale din import (15,94 TWh) a fost de peste șapte ori mai mare decât în 2015 (2,18 TWh). Atunci ponderea importului a crescut până la 13% din consumul total de gaze naturale (124,14 TWh), de la 2% în 2015, potrivit sursei citate.

Suprataxarea veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze din vânzarea acestora producţiei interne a fost impusă în 23 ianuarie 2013, ca o măsură temporară pentru perioada crizei economice, deşi la acea dată economia României îşi revenea.

Un comentariu la „Curtea de Conturi: Importul de gaze naturale a crescut din cauza supraimpozitării producției interne”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *