Acasă » Regenerabile » Cum puteți aplica pentru granturile norvegiene RO-Energy, de 63 mil. euro

Cum puteți aplica pentru granturile norvegiene RO-Energy, de 63 mil. euro

21 noiembrie 2017
Biomasă
Bogdan Tudorache

Programul RO-Energy, cu un buget total de 62,8 milioane de euro, este așteptat să se redeschidă în martie 2018, potrivit ultimelor informații furnizate de Innovation Norway, Operatorul de fonduri pentru acest program în România.

Programul va deschide o nouă agendă de finanțare pentru sectorul privat, care promovează proiecte în domeniile: „Energie regenerabilă, eficiență energetică, securitate energetică” (RO-Energy), iar obiectivul său este de a genera „energie cât mai de puțin bazată pe carbon și sporirea siguranței aprovizionării”. ONG-urile și organizațiile din sectorul public vor fi, de asemenea, eligibile să depună cereri pentru granturi.

Proiectele și parteneriate bilaterale sunt încurajate în mai multe domenii de interes:

  • Creșterea capacității de producție a energiei regenerabile – se adresează investițiilor în creșterea producției de energie regenerabilă din diferite surse, adică hidroenergie, geotermală, biomasă / biogaz, eoliană și solară.
  • Creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor în toate sectoarele – vizează investițiile în măsuri precum (lista nu este exhaustivă): creșterea eficienței energetice în clădiri (renovare, modernizarea sistemului de clădiri, clădiri inteligente), în sectorul transporturilor – autobuze electrice sau autobuze alimentate cu biogaz-, implementarea tehnologiilor moderne și IT care conduc la eficiența energetică, creșterea performanței energetice a proceselor de producție și produselor.
  • Cercetarea și dezvoltarea în sectorul energetic – își propune să contribuie la o cooperare sporită între instituțiile de cercetare și întreprinderi, precum și la proiectele de cercetare industrială și experimentală, care au un impact pe durata vieții programului. Programul va aborda proiectele TRL4-TRL9: validarea tehnologiei în laboratorul și mediul relevant, prototipuri, proiecte demo și pilot, calificarea sistemului și pregătirea tehnologiei pentru piață.
  • Electrificarea gospodăriilor – vizează proiecte non-profit din punctul de vedere al investitorului (valoarea netă actuală negativă și timpul de rambursare mai mare de 20 de ani). De exemplu. electrificarea a 10.000 de gospodării fără acces la electricitate, pe baza unui studiu de pre-fezabilitate existent.
  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile energiei regenerabile și eficiența energetică

Programul vizează reducerea și evitarea creării emisiilor gazelor cu efect de seră, prin măsuri de eficiență energetică, care vor crea reduceri considerabile la un cost rezonabil; obiectivul grantului ar trebui să fie de maximum 150 EUR / tonă echivalent CO2 pentru fiecare an.

Programul se va desfășura în două tiprui de finanțare: de 50.000 – 200.000 euro și de 1,5 milioane euro. Cuantumul finanțabil va varia între 15% -70% pentru întreprinderi și vor crește până la 85% pentru autoritățile publice și 90% pentru ONG-uri.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *