Acasă » Interes general » Costel Alexe: România va intra în infringement pentru neatingerea țintei de reciclare; nu cred că incineratoarele sunt o soluție

Costel Alexe: România va intra în infringement pentru neatingerea țintei de reciclare; nu cred că incineratoarele sunt o soluție

27 februarie 2020
Interes general
Energynomics

Bogdan Tudorache

România nu-și va atinge ținta de reciclare pentru 2020 și ar putea intra într-o procedură costisitoare de infringement (încălcare a dreptului comunitar), a declarat Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, în cadrul conferinței Circular 7 organizate de Green Report.

Întrebat de energynomics.ro dacă există o strategie comună la nivel interministerial referitor la dezvoltarea unor unități de cogenerare, Alexe a declarat: ”M-aș bucura foarte mult să creștem fracția din ceea ce reciclăm care se duce cu adevărat spre reciclare și mai puțin către fabricile de ciment. Personal, nu cred că incineratoarele sau neapărat fabricile de ciment care ard aceste deșeuri sunt soluția. Important este să avem mai mult material reciclabil, în adevăratul sens al cuvântului, și, dacă este cazul, avem în România o industrie a cimentului cât se poate de bună care ar putea să consumă toată această materie”.

El a menționat că în România aproape toate deșeurile ajung la groapa de gunoi și că sprijină viitorul sistem de garanție-depozit de colectare și reciclare, cu ajutorul căruia România ar putea să-și atingă țintele. ”Vom intra în infringement, s-ar putea ca acest cost al penalităților să fie mai mare decât investițiile…Nici autoritățile de control nu-și fac treaba…aproape că intenționat au fost subdimensionate, subfinanțate”, a mai spus ministrul Mediului.

El a blamat și lipsa legislației de profil și a normelor de aplicare pentru unele legi care ar fi permis industriei reciclării să se dezvolte. ”Am avut mai multe legi trecute prin parlament pompos, care din păcate nu au norme de aplicare”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.