Acasă » Interes general » Cosmin Marinescu explică de ce a respins Iohannis bugetul: Prognoze excesiv de optimiste

Cosmin Marinescu explică de ce a respins Iohannis bugetul: Prognoze excesiv de optimiste

8 martie 2019
Interes general
energynomics

Prognozele macroeconomice ale Guvernului sunt excesiv de optimiste, veniturile bugetare sunt supraevaluate şi se bazează pe promisiuni, iar cheltuielile sunt  subestimate şi au ajustări negative deliberate, consideră consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu. El a prezentat analiza Administrației Prezidențiale pe care președintele Klaus Iohannis s-a bazat când a respins proiectul legii bugetului pe anul 2019.

Cosmin Marinescu atrage atenţia că prognozele sunt făcute înainte de adoptarea Ordonanţei 114 iar agenţiile de rating internaţionale întrevăd o „încetinire a dinamicii economice”.

Potrivit lui Marinescu, există riscuri în planul stabilităţii finanţelor publice, menţionând că 5,5% creştere economică nu înseamnă o prognoză responsabilă, în condiţiile în care economii partenere ale României din UE resimt probleme economice. Consilierul prezidenţial a mai spus că veniturile menţionate în buget sunt „pe hârtie” şi „nu vor fi colectate în realitate”, de unde rezultă că „sursele de cheltuieli sunt incerte, lipsite de fundament”, conform financialintelligence.ro.

În opinia sa, veniturile bugetare sunt supraevaluate, cu 10 miliarde lei, adică 1% din PIB, ceea ce reprezintă „foarte mult”. Conform documentelor Guvernului, a mai arătat consilierul, venituri fiscale de 7,5 miliarde lei sunt bazate pe promisiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.