Acasă » Electricitate » Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica: În perioada 2020-2025 vom efectua investiții de circa 2,3 mld. lei

Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica: În perioada 2020-2025 vom efectua investiții de circa 2,3 mld. lei

15 iunie 2020
Electricitate
Energynomics

Bogdan Tudorache

Acționarii au aprobat pe 12 iunie noul plan strategic de investiții al SN Nuclearelectrica pentru perioada 2020-2025, a declarat, pentru Energynomics, Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica. Valoarea proiectelor de investiții, strict în perioada 2020-2025, conform strategiei și etapelor de realizare, este de 2,29 miliarde de lei.

”Vom face investiții pentru care avem deja o planificare și un calendar de realizare clare. Proiectele mari de investiții cum sunt retehnologizarea Unității 1 și instalația de detritiere sunt în plin proces de derulare a fazelor preliminare. Multe din informațiile acumulate în procesele de analiză vor sta la baza fie a întocmirii studiilor de fezabilitate, fie a structurării clare și irevocabile a finanțării. Strategia de investiții pentru perioada 2020-2025 a fost aprobată de acționari pe 12 iunie.

”O parte din investiții erau deja în curs și sunt investiții importante pentru companie și care desigur vor fi continuate. Ceea ce este nou este investiția în producția de Cobalt 60 și un accent deosebit pus pe partea de investiții în cyber security, care au devenit o prioritate”, a spus Cosmin Ghiță.

În același timp, el a mai spus că SNN pregătește un nou studiu de fezabilitate pentru construcția Unității 3 – prevăzută de PNIESC să aibă loc până în 2030.

”Construcția unui reactor este o posibilitate pe care atât statul român, prin ministerul de resort, cât și SNN au luat-o în calcul și comunicat-o ca atare și în trecut. Vom vedea, pe date concrete, care va fi cea mai avantajoasă opțiune ca necesitate, costuri și timp. Vom iniția în cel mai scurt timp un Studiu de Fezabilitate tocmai pentru a deține cât mai repede date concrete privind dezvoltarea proiectului și pentru a răspunde și PNIESC. Cert este că tergiversarea proiectului anterior a fost o soluție nepermisă care nu a adus beneficii nimănui”, a adăugat Ghiță, în cadrul unui interviu acordat Energynomics magazine.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *