Acasă » Electricitate » Nuclear » Cosmin Ghiță: Eliminarea cărbunelui creează oportunitatea adoptării mai rapide a SMR

Cosmin Ghiță: Eliminarea cărbunelui creează oportunitatea adoptării mai rapide a SMR

10 septembrie 2023
Electricitate
energynomics

Reactoarele modulare mici (SMR) au avantajul că pot fi amplasate mai aproape de consumator şi în acest context eliminarea cărbunelui este o oportunitate pentru a introduce mai rapid, mai bine şi mai ieftin noua tehnologie, a declarat joi Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica, cu ocazia Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

„Amplasarea este un cost important. Conexiunile la rețea sunt şi ele un cost important…La termocentrala de la Doiceşti, un complex energetic pe bază de cărbune construit în anii 1960, ai toate aceste lucruri laolaltă. Şi aşa trebuie să facem tranziția la sisteme curate”, a spus Cosmin Ghiță, potrivit Agerpres.

Referindu-se la ceea ce trebuie făcut, directorul general Nuclearelectrica a făcut un apel către bănci să găsească o modalitate prin care să poată oferi cea mai ieftină finanțare.

„Pentru că finanțarea are un imput similar ca şi construcția proiectului asupra costului electricității. Şi la final ceea ce avem nevoie este energie curată, sustenabilă şi accesibilă pentru toată lumea”, a spus directorul Nuclearelectrica.

„Cred că am ajuns cu toții la un punct în care conştientizăm că avem nevoie de energia nucleară şi că trebuie să începem acum. Va dura 10 ani, dar toate proiectele nucleare au nevoie de timp. Nu se pot realiza peste noapte. Şi trebuie să începem acum”, a precizat Cosmin Ghiță, vorbind de cea de a doua fază a proiectului privind reactoarele 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă.

Anterior, Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intenție cu Fondul de Investiții „Inițiativa celor Trei Mări” (3SIIF) pentru a explora o potențială colaborare în sectorul producției de energie regenerabilă din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *