Acasă » Electricitate » Corneliu Bodea, preşedintele CRE, despre efectele OUG 114: „Dăm înapoi cu cel puţin cinci ani pe piaţa liberă de energie”

Corneliu Bodea, preşedintele CRE, despre efectele OUG 114: „Dăm înapoi cu cel puţin cinci ani pe piaţa liberă de energie”

14 ianuarie 2019
Consumatori
energynomics

Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei, este de părere că adoptarea OUG 114, care impune preţuri reglementate la energie şi gaze şi adaugă noi taxe pentru firme, are efecte negative pentri toţi: pentru actorii din piaţă, pentru consumatori şi pentru imaginea României în Europa, conform economica.net.

”Pe termen scurt, cei mai afectați sunt furnizorii și producătorii, pe termen mediu întreaga piață de producere-distribuție-furnizare, iar pe termen lung toți consumatorii. Consumatorii industriali mari pot fi afectați și pe termen scurt depinzând de modul în care au contractat. Practic, cele două măsuri combinate, plafonarea prețului (la electricitate mai trebuie așteptat pentru a vedea metodă concretă) și impozitul de 2%, vor afecta întâi producția, apoi furnizorii care stau pe marje mai mici de 2%, adică majoritatea”, spune Bodea.

”Dacă fără furnizori am putea găși o soluție, fără producție nu! Lipsa investițiilor urgente și susținute în producție, gaz și mai ales electricitate, vor afecta puternic România inclusiv din punct de vedere strategic. Aceasta este o situație foarte gravă. Pe termen lung, noi dăm înapoi cu minim 5 ani în ceea ce privește piață liberă de energie. Problema este similară cu ceea ce s-a întâmplat cu energia regenerabilă. Trecem dintr-o extremă într-alta. Ori aplicăm cele mai îndrăznețe măsuri de liberalizare (pe care nici Franța sau nici chiar Germania nu le-a aplicat), ori revenim la un control total al pieței”, a declarat Bodea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.