Acasă » Electricitate » Nuclear » Consilierii guvernamentali cer Germaniei să folosească energia nucleară până la sfârșitul crizei energetice

Consilierii guvernamentali cer Germaniei să folosească energia nucleară până la sfârșitul crizei energetice

14 septembrie 2022
Electricitate
energynomics

Consiliul German al Experților Economici solicită ca ultimele centrale nucleare ale țării să rămână în funcțiune până când actuala criză energetică se va termina. Propunerea ministerului Economiei de a pune două dintre cele trei reactoare rămase într-o rezervă de urgență pentru stabilitatea rețelei în primele luni ale anului 2023 „nu este oportună”, au argumentat consilierii guvernamentali într-un articol de opinie publicat în ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Reactoarele ar trebui „cel puțin să continue să funcționeze până când criza energetică va fi depășită pe termen lung”, au scris ei. Membrii consiliului, care consiliază guvernul în probleme economice, au susținut că propunerea ministerului „ar suporta doar costurile de așteptare, fără a realiza beneficiile operațiunii”. Toate opțiunile ar trebui luate în considerare pentru a reduce și mai mult producția de energie pe bază de gaz, pentru a atenua creșterea bruscă a prețurilor la energie electrică și pentru a crește disponibilitatea energiei pe tot parcursul crizei, despre care se așteaptă să dureze „cel puțin până în vara anului 2024”, potrivit CLEW.

În urma unui „test de stres” efectuat de operatorii de rețea, Ministerul Economiei și Climei, care este condus de politicianul verde Robert Habeck, a propus mutarea a două centrale nucleare din sudul Germaniei într-o rezervă de urgență până la jumătatea lui aprilie 2023, înainte de a le dezafecta definitiv. A treia centrală nucleară germană rămasă va fi dezafectată conform planificării la sfârșitul lui 2022. Măsura ar oferi guvernului mai multă flexibilitate în politica energetică în iarna viitoare, dar nu ar modifica în mod fundamental decizia de a pune capăt rapid energiei nucleare, a argumentat Habeck. Propunerea a fost criticată la scală largă atât de susținătorii, cât și de oponenții energiei nucleare. În timp ce industria și mulți politicieni din opoziție au susținut că este necesară o extindere mai cuprinzătoare a energiei nucleare și că propunerea complică inutil furnizarea de energie, ONG-urile de mediu au spus că punerea reactoarelor într-o rezervă a echivalat cu o anulare a modelului de eliminare treptat convenit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *