Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Conflictele din Africa de Nord cresc cota de piață a Gazprom în Europa

Conflictele din Africa de Nord cresc cota de piață a Gazprom în Europa

18 noiembrie 2015
Consumatori
energynomics

Livrările de gaze naturale din Africa de Nord spre Europa ar urma să scadă în viitor din cauza conflictelor din regiune, situație de care va beneficia inclusiv grupul rus Gazprom, transmite Bloomberg, scrie Agerpres.

Africa de Nord este al doilea furnizor de gaze naturale al Europei după Rusia, care asigură prin Gazprom o treime din necesarul de gaze naturale al continentului. Algeria și Libia ar putea să-și reducă livrările spre Europa în următorii doi-trei ani din cauza instabilității politice, a lipsei investițiilor și renegocierii contractelor, a spus Carlo Malacarne, directorul general al grupului italian Snam SpA, operator de transport de gaze naturale, menționează Agerpres.

“Riscul ca Africa de Nord să-și reducă exporturile spre Europa este destul de mare. Atragerea de investiții este problematică, ceea ce înseamnă că este posibil ca dependența Europei de gazul rusesc să rămână la un nivel ridicat. Nu cred că astăzi companiile europene vor decide să investească în Algeria. De aceea, fără livrările de gaze din Rusia cred că Europa ar avea probleme”, a spus Carlo Malacarne.

Agenția Internațională a Energiei (AIE) și-a revizuit în scădere estimările privind producția de gaz a Algeriei, până la 116 miliarde metri cubi în 2020, cu 20% mai puțin decât preconiza anul trecut. Agenția estimează că ponderea gazelor importate de Europa va crește până la 83% din totalul gazelor consumate în anul 2040, de la 63% în 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.