Acasă » Petrol și Gaze » Conducta Gazprom către Germania naște noi disensiuni în Europa

Conducta Gazprom către Germania naște noi disensiuni în Europa

26 iunie 2019
Import-Export
energynomics

Gazprom a declarat că se apropie de finalizarea conductei Nord Stream 2. Dar, întrucât proiectul se apropie de apele daneze din apropierea estului insulei Bornholm, Danemarca a blocat finalizarea conductei, refuzând să acorde autorizațiile de construcție a proiectului în apele sale teritoriale. Astfel, Danemarca a creat o nouă fisură în falia dintre membrii Uniunii Europene și ai NATO deja împărțiți prin asocierea cu conducta rusească, potrivit LA Times.

Statele Unite, care dorește să vândă energia proprie în Europa de Vest, dar și mulți dintre aliații săi din Europa și NATO, respectiv Polonia, Statele Baltice, Ucraina și alte țări, se opun conductei, spunând că proiectul de 11 miliarde de dolari ar crește capacitatea Moscovei de a folosi aprovizionarea cu gaze ca armă diplomatică.

Liderii est-europeni, în special, se tem că de creșterea influenței Moscovei în regiune.

Dar Germania, cea mai mare economie din Europa, rămâne fermă pe poziții și cel mai puternic promotor al Nord Stream 2, spunând că aceasta va asigura securitatea energetică a continentului. Oficialii proiectului spun că mai mult de două treimi din conducte sunt deja finalizate, având acorduri de construcție pe teritoriile Rusiei, Finlandei, Suediei și Germaniei. Doar Danemarca se află în calea sa.

Danemarca, la fel ca mulți dintre aliații săi europeni care se opun Nord Stream 2, consideră că proiectul reprezintă un risc, deoarece ar permite Moscovei să utilizeze proviziile de gaze ca arme diplomatice. Agenția Danemarcei pentru Energie va finaliza revizuirea cererii pentru cea de a treia autorizație a conductei pe data de 17 iulie. Nu a fost stabilit încă un termen final de decizie, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, Ture Falbe-Hansen, agențiilor daneze de știri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *