Acasă » Petrol și Gaze » Conducta de gaze de 27 mil. lei Pojorâta-Vatra Dornei, proiect de importanță națională

Conducta de gaze de 27 mil. lei Pojorâta-Vatra Dornei, proiect de importanță națională

5 iulie 2019
Petrol și Gaze
energynomics

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 3 iulie, a fost adoptată Hotârarea de Guvern prin care conducta de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei, a fost declarată proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale, a anunțat Ministerul Economiei.

Proiectul, în valoare estimată de 27.331.245 lei, a fost inclus în Planul național de dezvoltare și modernizare al SNTGN Transgaz SA, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, plan aprobat de ANRE, rezultând astfel dimensiunea strategică și națională a acestuia.

În prezent în zona Pojorâta – Vatra Dornei nu există conductă de alimentare cu gaze. Pentru încălzirea locuințelor și prepararea hranei se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate. Acești combustibili sunt folosiți și pentru încălzirea spațiilor societăților comerciale și a obiectivelor social culturale existente.

Prin finalizarea tronsonului de conductă Pojorâta – Vatra Dornei se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de nord – vest a țării cu sistemul de transport gaze naturale din partea de nord – est, definindu-se astfel ca un proiect de importanță națională.

“Prin acest proiect asigurăm acces la gaze naturale pentru toate localitățile aflate pe traseul conductei. Vorbim despre aproximativ 35.000 de locuitori, 12 școli gimnaziale, 12 grădinițe, 5 licee, cluburi școlare, biblioteci, 3 spitale și complexe balneare, precum și zeci de cabinete medicale… În plus, în zonă există lanțuri balneoclimaterice cu o paletă foarte largă de factori naturali. Investițiile private în domeniul turismului depășesc 300 miliarde lei, investiții realizate pentru noi capacități de cazare și pentru modernizarea celor existente, generând creșterea capacității de cazare cu 15% și a numărului de turiști cu 25%”, a declarat Niculae Bădălău, Ministrul Economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *