Acasă » Termo » CE Hunedoara va ieşi din insolvenţă, ministerul Energiei continuă restructurarea

CE Hunedoara va ieşi din insolvenţă, ministerul Energiei continuă restructurarea

9 noiembrie 2016
Minerit
energynomics

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va ieşi din insolvenţă, în urma deciziei Curții de Apel Alba Iulia de a anula actul deschiderii procedurii. CEH a intrat în insolvență în iunie, printr-o decizie a Tribunalului Hunedoara.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă, iar purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Comin Muntean, a declarat că instanţa a soluţionat apelurile formulate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorul sindic în dosarul de insolvenţă al Complexului Energetic Hunedoara Petroşani şi a dispus anularea încheierilor atacate.

Muntean a spus că, în urma rejudecării, instanţa a respins cererea privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei, formulată de către debitoarea Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA Petroşani, precum şi de către creditori.

„Ieșirea din insolvență a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situație favorabilă societății și nu creează premisele unui proces facil de restructurare a companiei”, anunţă ministerul Energiei. „Chiar și în această situație, în care societatea, aflată în dificultăți financiare enorme, nu beneficiază de protecția conferită de starea de insolvență, obiectivul Ministerului Energiei rămâne același: să restructureze și să eficientizeze societatea.”

Comunicatul subliniază că „planul pus în practică în ultimele luni privind măsurile de eficientizare a CEH continuă să fie viabil, iar Ministerul Energiei va identifica soluțiile necesare pentru protejarea companiei de pericolului falimentului”.

Pe 2 noiembrie, Guvernul a adoptat un memorandum privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a două mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Astfel, ajutorul de stat aprobat în baza prevederilor Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ crește cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea și Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activității și necesită trecerea lor imediată în programul de închidere.

Închiderea celor 2 unități de producție se va realiza până la sfârșitul anului 2018, a precizat ministerul Energiei, care a prenotificat Comisiei Europene intenția de modificare a ajutorului de stat, iar măsura va fi implementată după obținerea deciziei de autorizare de la CE.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *