Acasă » Electricitate » Compensarea facturilor va costa bugetul statului cel puțin 4 mld. lei

Compensarea facturilor va costa bugetul statului cel puțin 4 mld. lei

7 decembrie 2021
Consumatori
energynomics

Guvernul vrea să aloce 4 miliarde de lei anul viitor pentru compensarea şi plafonarea facturilor la energie pentru consumatorii casnici şi industriali, iar suma va fi prevăzută în proiectul de buget, au afirmat, marţi, surse guvernamentale.

„Suma necesară pentru a compensa facturile la gaze şi electricitate ale consumatorilor români anul viitor este de 4 miliarde de lei şi ea va fi prevăzută în proiectul de buget la care se lucrează în prezent”, au spus sursele citate de Agerpres.

Potrivit Legii 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, preţul energiei este plafonat la maximum un leu între 1 noiembrie şi 31 martie 2022, la care se adaugă o compensare de 29 de bani pentru cei care consumă până la 300 de kWh, plus o marjă de 10%, pentru consumatorii casnici.

La gaze, compensarea va fi de 33% din preţul gazului-marfă din factură, iar preţul a fost plafonat la 0,25 de lei pe kWh.

În ceea ce priveşte clienţii noncasnici de genul IMM-urilor, microîntreprinderilor, PFA, cabinete individuale, profesii liberale, la energia electrică, din preţul final se scad, în perioada 1 noiembrie-31 martie, tarifele reglementate de transport, serviciul de sistem, distribuţie, contravaloarea certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. La gaze, clienţii no-ncasnici nu plătesc tariful de transport şi de distribuţie şi acciza.

În cazul clienţilor instituţii publice, de genul spitale, unităţi de învăţământ, creşe, ONG-uri, furnizori de servicii sociale şi biserici, se aplică preţurile plafonate la acelaşi nivel ca şi la casnici, dar nu se mai acordă compensări.

Reducerea va fi aplicată direct în factură, iar furnizorii de energie îşi vor recupera ulterior banii de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *