Acasă » Interes general » Mediu » Companiile devin o forță majoră pe piața energiei verzi, datorită dublării achizițiilor prin contracte bilaterale (PPA)

Companiile devin o forță majoră pe piața energiei verzi, datorită dublării achizițiilor prin contracte bilaterale (PPA)

4 februarie 2019
Biomasă
energynomics

Noile cifre oferite de BloombergNEF (BNEF) arată că în 2018 corporațiile au cumpărat o cantitate record de 13,4GW de energie curată prin acorduri de achiziție de energie electrică bilaterale (power purchase agreements, PPA) în 2018, cu mult peste dublul recordului anterior, de 6,1 GW, stabilit în 2017.

Ultimul studiu BNEF, Corporate Energy Market Outlook, arată că 121 de companii din 21 de țări au semnat acorduri anul trecut pentru achiziția de energie din surse regenerabile. Mai mult de 60% din aceste achiziții au fost efectuate în SUA, unde au fost semnate PPA-uri pentru achiziția a 8,5 GW, aproape de trei ori cifra din 2017. Cu toate acestea, există semne că sectorul este gata să se extindă rapid și pe alte piețe, potrivit Forbes.

Cantitatea de energie achiziționată de companii le face ca acestea să fie, alături de utilități, printre cei mai mari cumpărători de energie electrică verde.

Aceasta este o schimbare majoră în structura pieței, a declarat Jonas Rooze, coordonator al sustenabilității corporative, BNEF.

Facebook a fost cel mai mare cumpărător individual, achiziționând 2,6 GW de capacitate, de trei ori mai mult decât următorul lider al listei achizițiilor, AT&T. Companiile din tehnologie folosesc o cantitate imensă de energie pentru centrele de date, motiv pentru care sunt cei mai mari cumpărători de energie curată.

Pentru prima dată, un important jucător din lumea petrolului a semnat un PPA pentru propriile sale operațiuni, cumpărând 575 MW de energie solară și eoliană în Texas.

O altă evoluție notabilă a fost apariția unor cumpărători de energie mai mici care și-au agregat cererea pentru a putea să semneze PPA-uri cu marii producători de energie curată – acești cumpărători au reprezentat 31% din cererea SUA.

În multe cazuri, aceștia beneficiază de un parteneriat cu un cumpărător mai mare și mai experimentat – cunoscut ca un determinant – care poate oferi un bilanț mai puternic și experiență în ceea ce privește contabilitatea și nuanțele juridice, la semnarea unui PPA.

Kyle Harrison, analist al BNEF și principalul autor al raportului, a declarat: „Modelul de agregare a fost lansat de o nouă generație de cumpărători de energie corporativă. Aceste companii nu mai trebuie să abordeze singure complexitatea achizițiilor de energie curată. Pot împărți riscurile asociate cu volatilitatea pieței creditului și a piețelor energiei cu colegii lor”.

Au existat, de asemenea, volume record în regiunea Europei, Orientului Mijlociu și Africii (EMEA), unde corporațiile și-au dublat cumpărăturile de energie curată de la 1,1 GW, în 2017, la 2,3 GW, anul trecut. Țările nordice au fost din nou punctul dinamic, companiile fiind atrase de resursele puternice de energie eoliană și sprijinul acordat de către autoritățile guvernamentale, conform BNEF. Producătorii de aluminiu Norsk Hydro și Alcoa au fost cei mai mari cumpărători din Europa în 2018, dar regiunea a primit comenzi mari și din partea giganților tehnologiei –  Facebook, Amazon și Google.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *