Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Companiile de stat pot deține participații în alte firme similare

Companiile de stat pot deține participații în alte firme similare

1 septembrie 2014
Electricitate
energynomics

Ministrul energiei a anunțat că schimbările legii privatizării permit acum firmelor de stat să fie deținute de alte companii ale statului, și că există interes din partea unor companii românești de stat să preia o parte din activitățile din România ale Enel, pe care compania italiană a anunțat că le-a scos la vânzare, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

Ministrul de resort, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit, joi, cu o delegație a companiei Enel, condusă de Luca D’Agnese, membru al boardului Enel, responsabil pentru activitatea internațională.

„Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului român cu privire la clarificarea situației dividendelor în societățile de distribuție deținute de Enel în România, dar și faptul că, din punctul de vedere al statului român, rețelele de distribuție reprezintă active cu caracter strategic”, a declarat Nicolescu, citat de Agerpres.

Totodată, oficialul român le-a notificat italienilor faptul că, recent, a modificat legislația din domeniul privatizărilor, astfel încât companiile de stat să poată achiziționa alte societăți.

„În plus, i-am informat oficial că există interes din partea unor companii românești în ceea ce privește preluarea unor părți din operațiunile lor în România, existând sprijinul total al statului român pentru companiile cu acționariat românesc. De altfel, acesta a fost motivul pentru care recent am modificat Legea Privatizării, care anterior nu permitea companiilor de stat în care statul este acționar să cumpere alte societăți”, a adăugat ministrul Energiei.

Grupul italian de utilități Enel va finaliza vânzarea activelor din Slovacia și România până la sfârșitul acestui an, declara directorul general al grupului, Francesco Starace.

La mijlocul lunii iunie, în prospectul de listare la bursă a Electrica se atrăgea atenția că Electrica nu va putea achiziționa acțiuni la alte companii până ce nu va fi modificată o Ordonanță de Urgență din 1997 cu privire la privatizarea societăților.

„Conform OUG nr. 88/1997 cu privire la privatizarea societăților, o entitate la care Statul ori o autoritate a administrației publice locale deține mai mult de 33% din totalul acțiunilor cu drept de vot în AGA nu poate fi cumpărător al acțiunilor în alte societăți. Deși formularea din lege nu este clară, se poate interpreta că restricția se aplică pentru cumpărarea de acțiuni nu numai în cadrul unui proces de privatizare, ci și în afara acestuia”, se arată în document.

Astfel că, până la modificarea legislației, Electrica nu va putea cumpăra acțiuni la alte societăți, preciza prospectul. „În cazul în care legea care interzice cumpărarea de acțiuni de către Electrica nu se modifică, acest lucru va limita strategia Grupului”, au adăugat autorii documentului.

Electrica mai deține acum trei filiale de distribuție: Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.