Acasă » Electricitate » Comisia Europeană finanțează cu 785 milioane de euro proiecte de infrastructură pentru energie curată

Comisia Europeană finanțează cu 785 milioane de euro proiecte de infrastructură pentru energie curată

14 septembrie 2021
Electricitate
energynomics

Comisia Europeană a lansat o nouă cerere de propuneri pentru proiecte cheie de infrastructură energetică transfrontalieră pentru a fi incluse pe cea de-a patra listă a Uniunii cu proiecte de interes comun (PCI). Acestea urmează să fie cofinanțate prin subvenții în valoare de 785 milioane de euro din bugetul UE. Acesta este primul apel pentru PCI în conformitate cu noile reguli ale Conectării Europei (CEF), programul european de sprijin pentru infrastructura transeuropeană.

La stabilirea noului buget CEF-Energie pentru perioada 2021-2027, în valoare de 5,83 miliarde de euro, UE a recunoscut rolul cheie pe care îl joacă infrastructura energetică în Acordul verde european și tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic. Programul de lucru adoptat în august prevede o finanțare de 2,4 miliarde de euro pentru proiecte cheie de infrastructură energetică europene în perioada 2021-2023. Apelul CEF Energy curent pentru PCI va fi deschis până la 19 octombrie 2021. După analizarea cererilor, este probabil ca o decizie de atribuire să fie adoptată la începutul anului 2022.

Pentru a solicita finanțare în cadrul CEF-Energy (subvenții pentru studii sau lucrări), proiectele trebuie mai întâi să facă parte din cea mai recentă listă de PCI, pe care Comisia o adoptă la fiecare doi ani. Pentru a fi definite ca PCI, proiectele trebuie să producă un beneficiu semnificativ pentru cel puțin două țări ale UE și trebuie să crească competitivitatea, să sporească securitatea energetică a UE și să contribuie la durabilitate. Asistența financiară acordată în cadrul CEF Energy își propune să maximizeze valoarea adăugată a acesteia către decarbonizare.

Inclus în noul buget al UE pentru 2021-2027 – sau Cadrul financiar multianual – noul sistem CEF oferă o nouă oportunitate pentru proiectele transfrontaliere în domeniul energiei regenerabile, cu o alocare de până la 15% din bugetul CEF sub rezerva adoptării de către piață. Un prim apel pentru astfel de proiecte (sub formă de studii de prefezabilitate) va fi lansat în a doua jumătate a lunii septembrie.

Pe 14 septembrie 2021 este programată o CEF Energy Info Day pe tema apelului de propuneri pentru PCI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *