Acasă » Termo » Claudiu Crețu, Elcen: Nu cred că se vor face cei 31 km de rețea de termoficare în 2019

Claudiu Crețu, Elcen: Nu cred că se vor face cei 31 km de rețea de termoficare în 2019

10 aprilie 2019
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Deși Primăria Bucureștiului a anunțat că vrea să refacă 31 de km din rețeaua de termoficare, Claudiu Crețu, Administratorul Elcen, este reticent că se va face vreun km pe parcursul acestui an. El susține că starea infrastructurii este critică, din cei 4.000 de km de rețele, cei 1.000 km principali fiind cel mai greu afectați.

”Lucrările au fost atribuite Energetica, societate care se va desființa. Nu cred că se va face nici un kilometru. Avem pierderi tehnologice de 28%, iar în iarnă s-a ajuns la pierderi de 2.000 de tone pe oră, cu mult mai mult – aproape dublu, față de perioada 2014-2015. Rețelele sunt vechi, din anii 1960, avem nevoie de rețele noi urgent”, a declarat Claudiu Crețu pentru energynomics.ro.

Primăria Capitalei își propune să investească în acest an în reabilitatea a 31,2 kilometri de rețea, în condițiile în care mai mult de 75% din rețeaua de aproape 4.000 km de conducte are o vechime de peste 40 de ani și riscă să provoace avarii oricând, conform Frames.

Datele din proiectul de buget al Municipalității pe 2019 indică suma de 63 de milioane de euro (303,5 mil.lei) la capitolul cheltuieli cu energia termică (RADET), din care 20,4 milioane de euro pentru continuarea investițiilor din anii anteriori și 43,4 milioane de euro pentru alte investiții.

„Relevant este faptul că proiectul nu alocă niciun leu pentru investiții noi în 2019, toate acestea fiind mutate în orizontul 2020-2025. În plus, bugetul nu prevede niciun ban din surse externe (credite, fonduri UE etc ), cu toate că Municipalitatea se laudă, cel puțin pe hârtie, cu proiecte de sute de milioane de euro”, arată analiza firmei de consultanță.

Printre investițiile puține asumate de Municipalitate în acest an se află dezvoltarea dispeceratului operativ RADET, unde sunt alocați 2,5 mil.lei (credite de angajament) dintr-un necesar de 52,2 milioane de lei (obiectiv asumat încă din anul 2000), modernizarea punctelor termice, unde sunt promiși 5,2 milioane de lei, dintr-un necesar total de 68,5 milioane lei, modernizarea rețelei termice din zona Crângași (1,25 mil.lei din necesarul de 52 milioane de lei), modernizarea CET Victoriei, rețeaua termică din zona Aviației și eficientizarea alimentării cu energie termică a consumatorilor racordați la două centrale din zona Bucureștii Noi.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

2 comentarii la „Claudiu Crețu, Elcen: Nu cred că se vor face cei 31 km de rețea de termoficare în 2019”

  1. Pingback: Dumitrașcu: Bugetul PMB, care include investițiile în termoficare, nu respectă cerințele legale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *