Acasă » Regenerabile » Clădirile cu fotovoltaice pe acoperiș trebuie să fie asigurate împotriva incendiului

Clădirile cu fotovoltaice pe acoperiș trebuie să fie asigurate împotriva incendiului

5 martie 2023
Regenerabile
energynomics

Mai multe state au adoptat deja în legislațiile naționale o serie de prevederi legate de asigurările în caz de incendiu a clădirilor pe care ale căror acoperișuri sunt montate panouri fotovoltaice.

”Având în vedere ritmul absolut exploziv în care se instalează fotovoltaice în România, cred că va trebui și noi să adoptăm o astfel de legislație care ajută în partea de intervenție în clădire în caz de incendiu”, a declarat Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate România, la conferința “Orașe inteligente“, organizată de Energynomics.

Incendii apărute la sisteme fotovoltaice pe acoperiș au fost semnalate în mai multe țări precum China, Anglia sau China. Statele în care există deja legislație privind asigurarea împotriva incendiului cauzat de instalațiile fotovoltaice sunt Canada, Turcia, SUA, Germania, Austria, Turcia, Italia, Filipine și Australia.

”Noi propunem un sistem de închidere rapidă (rapid shut-down) care deconectează orice fel de alimentare cu energie a clădirii respective. De altfel, asigurătorii din anumite țări cer deja introducerea acestui sistem pentru clădirile care au instalate sisteme fotovoltaice”, a precizat Paraschiv.

Potrivit acestuia, în România se discută prea puțin despre impactul pe care tot mai multele sisteme fotovoltaice în au asupra rețelei de transport și distribuție a energiei și despre acoperirea zonei de intervenție în caz de incendiu. În plus, instalările tot mai numeroase de panouri solare pun o presiune semnificativă pe rețele, iar această situație va putea fi rezolvată prin sisteme de stocare a energiei, mai ales că instalațiile fotovoltaice produc cea mai mare parte a energiei în timpul zilei, când consumul este redus.

„Nu putem vorbi de smart grids și smart cities, cel puțin la cum arată sistemele de transport al energiei în clipa de față, fără partea de stocare. Producție de energie fotovoltaică este cea mai mare în mijlocul zilei, dar consumul e cel mai ridicat dimineața și seara. Estimez că în 2-3 ani rețeaua va ajunge la o saturație de aceea nu știu cât de fezabil va fi acest sistem de compensare a prețului energiei. Ca să nu mai spun că vine și cu niște costuri aferente”, a spus Paraschiv.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN PARASCHIV

Totodată, sistemele de stocare a energiei vor permite producătorilor de energie solară să livreze în bandă, iar acest lucru va deveni o necesitate probabil chiar de anul viitor din cauza presiunii crescânde pe rețelele de distribuție și transport al energiei.

Conferința “Orașe inteligente“ a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri, între care ABB, ENGIE Romania, Finder, Flash Lighting Services, Photomate, REI Group, SIXT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *