Acasă » Interes general » Cîţu: În acest moment nu văd necesară o ieşire pe pieţele internaţionale

Cîţu: În acest moment nu văd necesară o ieşire pe pieţele internaţionale

21 august 2020
Interes general
energynomics

România va încheia anul 2020 cu un deficit mai mic decât ţările Uniunii Europene şi va fi ţara care va evita recesiunea tehnică, a afirmat miercuri seara ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care a precizat, în context, că nu mai „vede” o ieşire pe pieţele internaţionale pentru că s-a reuşit finanţarea deficitului.

„Uniunea Europeană are un deficit de 14% medie acum. Ungaria, la jumătatea anului, are un deficit de 6%, noi avem 4,44%. Am pornit această perioadă cu un handicap enorm pentru că aveam un deficit moştenit de anul trecut de 4,6%. Majoritatea ţărilor UE în ultimii ani au avut surplus bugetar. Sunt 11 ţări care aveau surplus bugetar. Toate ţările UE şi-au scăzut deficitele bugetare în ultimii 3 ani, pe creştere economică. Doar socialiştii noştri au crescut deficitul şi au amânat facturi la plată. Când tragem linie, România va termina 2020 cu un deficit mai mic decât toate ţările din UE… Am avut creştere economică în primul trimestru, a doua cea mai mare creştere economică din UE. Vă spun că vom fi ţara care va evita recesiunea tehnică. Recesiunea înseamnă două trimestre consecutive de scădere a economiei”, a declarat ministrul Finanţelor, la Digi24, conform Agerpres.

Florin Cîţu a precizat că nu vede necesară o nouă ieşire pe pieţele internaţionale pentru că s-a reuşit finanţarea deficitului.

„În acest moment nu văd o ieşire pe pieţele internaţionale sau pe alte pieţe. Suntem OK. Ne uităm la fiecare moment să vedem ce se întâmplă. Am reuşit să finanţăm acest deficit şi nu văd o ieşire la acest moment. Un deficit de 8,6% să îl finanţezi fără să ai nevoie de ajutor de la instituţii internaţionale, finanţat doar din piaţă, de la investitori care au încredere. Uitaţi-vă la FIDELIS, o emisiune de obligaţiuni pentru persoane fizice, pentru cetăţeni, care este listată la Bursă, ce succes am avut acolo. Fiecare emisiune pe care am făcut-o a fost suprasubscrisă cu dobânzi în scădere. Am fost singurul guvern din România, şi chiar înaintea englezilor, care s-a împrumutat la dobânzi negative în euro”, a explicat şeful de la Finanţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *