Acasă » Interes general » Circa 42% din membrii CFA se aşteaptă ca economia să crească cu peste 4% în acest an

Circa 42% din membrii CFA se aşteaptă ca economia să crească cu peste 4% în acest an

20 martie 2021
Interes general
Energynomics

Circa 42% din membri CFA se aşteaptă ca economia să crească cu peste 4% în acest an, peste media pieţei care prognozează o creştere a PIB de 2,8%, a declarat, joi, Mihai Purcărea, membru al Boardului CFA România.

„Anul trecut noi am estimat că economia va creşte cu 3%, dar ceea ce s-a întâmplat a fost că s-a contractat cu aproape 4%. Previziunea actuală din piaţă vede o creştere de 2,8% a PIB-ului României. Acum să vedem la ce se aşteaptă membrii CFA în acest an. Deci aproape jumătate dintre membri, respectiv 42%, se aşteaptă ca economia să crească cu peste 4% în acest an, o revenire mare, şi mai mult decât previziunea actuală din piaţă”, a spus Mihai Purcărea, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte inflaţia, el a amintit că anul trecut membrii CFA au estimat o inflaţie de 3-3,5%, dar inflaţia media a fost mai scăzută. Pentru acest an, aşteptările din piaţă sunt de 2,8%, iar membrii CFA prognozează o inflaţie de 3-3,5%.

Referitor la cursul de schimb, Purcărea a menţionat că în anii trecuţi a fost unul predictibil, cu o depreciere anuală de 2% pentru leu. Anul trecut, membrii CFA au estimat un curs valutar de 4,8-4,9 lei/euro care a fost linie cu ceea ce s-a întâmplat. Pentru acest an, aşteptările din piaţă pentru cursul valutar de la finalul anului sunt de 4,94 lei/euro. Membrii CFA se aşteaptă la un curs valutar asemănător pentru 2022, respectiv 69% dintre aceştia estimează un curs valutar de 4,9-5 lei/euro. Totodată, 19% dintre participanţi la sondaj se aşteaptă la un curs de 5-5,1 lei/euro, iar 3% peste 5,1 lei/euro.

Dobânda Robor la 3 luni ar putea ajunge la finalul lunii decembrie a acestui an la 1,5 – 2% în opinia a 44% dintre participanţii la studiu CFA.

Indicele BET-XT Total Return ar putea înregistra o creştere cuprinsă de până la 10%, în opinia a 38% dintre participanţi.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *