Acasă » Petrol și Gaze » Compania chineză CEFC preia 51% din grupul KMG International, fostul Rompetrol Group

Compania chineză CEFC preia 51% din grupul KMG International, fostul Rompetrol Group

energynomics

KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri, 29 aprilie, documentele pentru constituirea unei societăți mixte, în care compania din Kazahstan va deține o participație de 49%, anunță reprezentanții KMG. Astfel, KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, trece sub controlul companiei din China. Data estimată pentru finalizarea tranzacției este octombrie 2016.

CEFC va plăti 680 de milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI și reprezentanții companiei din China spun că minimum 3 miliarde de dolari vor fi investite în următorii cinci ani. KazMunayGas va continua să livreze țiței pentru procesare în rafinăriile deținute de KMGI timp de 15 ani, mai menționează un comunicat al companiei CEFC.

“CEFC China va achiziţiona 51% din acţiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părţi îşi vor integra resursele pentru o explorare comună a pieţelor internaţionale de petrol şi gaze. Ele vor face, de asemenea, investiţii strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI şi vor pune bazele unui fond de investiţii şi dezvoltare în energie, vor achiziţiona mai multe benzinării la nivel global (…). În următorii cinci ani, cel puţin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu ţintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească suport din partea Guvernului kazah şi a KMG, cea din urmă promiţând să asigure cel puţin 125 de milioane de tone de ţiţei brut pentru KMGI în următorii 15 ani după achiziţie”, arată un document publicat de compania din China.

La finalul anului trecut cele două companii au semnat un Memorandum de Înțelegere, parte din acorduri comerciale mai ample semnate de liderii politici din Kazahstan și China în energie și telecomunicații în valoare de peste 4 miliarde de dolari.

Conform înțelegerii, compania din China își asumă o serie de obligații, precum realizarea de investiții pentru dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi în ţările aflate pe traseul Drumului Mătăsii, o inițiativă care presupune dezvoltarea unui lanț valoric integrat din China până în centrul și vestul Europei. Proiectele ce urmează a fi dezvoltate se vor baza pe activele și operațiunile coordonate în Europa de KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group.

“Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuşi să avanseze considerabil, utilizând KMGI drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului”, a declarat președintele KMG.

Directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang a subliniat: “Parteneriatul dintre CEFC şi KMG are ca obiectiv o dezvoltare stratregică care va face din KMG International o platformă comună pentru obţinererea de resurse şi efectuarea de investiţii strategice. Suntem încrezători că va fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung”.

Compania chineză CEFC, înființată în 2002, este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014 compania a realizat o cifră de afaceri de peste 35 de miliarde de dolari, a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349, și era văzută ca fiind una dintre cele mai influente corporații în energie cu capital chinez. CEFC își desfășoară activitatea în domeniile energetic, financiar și investiții, și are peste 20.000 de angajați. În septembrie 2015 a achiziționat Dyneff, o companie de distribuție și carburanți deținută de KMGI în vestul Europei și care face afaceri în Franța și Spania.În decembrie 2015 și martie 2016 a preluat trei perimetre petroliere în statul african Ciad și a achiziționat compania de servicii financiare J&T Finance Group SE, activă în Cehia și Slovacia.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România Grupul administrează două rafinării, iar la nivel european şi în regiunea Mării Negre deține și operează o importantă rețea de stații distribuție carburanți. Conform Hotărârii Guvernului din Kazahstan din 30.12.2015, KMGI a fost inclus în lista companiilor care vor fi privatizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *