Acasă » Petrol și Gaze » Chimcomplex va depune o ofertă pentru achiziția Rompetrol la începutul anului viitor

Chimcomplex va depune o ofertă pentru achiziția Rompetrol la începutul anului viitor

17 decembrie 2021
Furnizare
Bogdan Tudorache

Chimcomplex anunță finalizarea unor studii preliminare și includerea oportunității dezvoltării unor parteneriate și a achiziției Rompetrol (KMG International) în strategia de dezvoltare a societății, urmărindu-se formularea unei oferte în acest sens la începutul anului 2022, conform unui raport prezentat Bursei de Valori.

”În scopul finanțării proiectelor menționate și implementării strategiilor de dezvoltare, Compania are în vedere demararea unei emisiuni de bonduri (obligațiuni) in prima jumătate a anului 2022 și atragerea de parteneri de equity, la acest moment fiind finalizat procesul de selecție a consultantului financiar internațional care va asista societatea Chimcomplex SA Borzești în acest demers, fiind vorba despre Rothschild & Cie”, susține compania.

În plus, compania anunță că Alianța Europeană pentru Hidrogen Curat a selectat trei proiecte depuse de Chimcomplex SA Borzești spre a trece în etapele următoare. Aceste proiecte, codificate sub denumirea GreenComplex, vizează producția de hidrogen ca materie primă pentru industria chimică și hidrogen pentru energie termică. ”Toate aceste proiecte răspund strategiei avute în vedere la nivelul industriei europene de valorificarea pe scară largă a hidrogenului în Europa”, se mai arată în raport.

Scumpirea materiilor prime nu afectează investițiile ambițioase ale Chimcomplex, care își va dubla capacitatea de producție în următorii doi ani, fiind afectate în schimb marja de profit și vor fi impuse noi optimizări de costuri, a declarat recent pentru Energynomics directorul financiar (CFO) al Chimcomplex, Adrian Dumitriu. În același timp, Chimcomplex ia gaze de pe piața TTF din Olanda, unde se constată o calmare a prețurilor pentru contractele pe 2022 – de la peste 90 de euro/mmc, la circa 60 de euro.

”La noi gazul nu e materie primă, e o componentă care intră în producția de energie și abur. Noi facem polioli. Nu suntem în situația altor companii precum Azomureș, care folosesc gaz intensiv, suntem în altă iterație. Sunt consumator de abur, dar nu suntem iterația de la Azomureș, unde gazul e materie primă. Noi utilizăm propilena în producția de polioli, care e o fracție din rafinarea petrolului, dar nu are ritmul de creștere al prețului petrolului. Luăm gaz la prețul pieței, de la TTF, Olanda”, a spus el.

Poliolii se produc cu ajutorul propilenei, iar aceasta s-a scumpit cu circa 30% pe parcursul anului.

”Prețurile noastre (pentru polioli) merg în linie cu piața. Exportăm circa 70% din ce producem și exportăm la prețurile din piață. E o piață de tip oligopol unde nu suntem formatori de prețuri, suntem o entitate mică față de BASF, Shell sau Dow Chemical. Aceste scumpiri ale materiilor prime nu ne afectează vânzările, ci marja de profit. Vom fi afectați marginal. Ce se întâmplă în piața de gaz și energie nu ne afectează structura cererii de produse”, a afirmat Adrian Dumitriu.

”Ne vedem de planurile noastre de dezvoltare. O să creștem capacitatea de producție la polioli, în doi-trei ani vom avea o capacitate dublă față de ce avem astăzi. La noi driver-ul este producția de polioli, care sunt parte din soluțiile de decarbonare. Cele mai eficiente palete de turbine eoliene se fac din polioli rigizi. Cele mai bune izolații se fac din spume poliuretanice rigide. Se fac mașini electrice – toate banchetele au în ele cel mai cunoscut poliol, spuma poliuretanică. E o cerere foarte mare. Soluțiile de izolare fonică a mijloacelor de transport…Toată povestea Green Deal creează o cerere suplimentară pentru produsele noastre”, a adăugat el.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *