Acasă » Petrol și Gaze » Procesare » Chimcomplex înregistrează cifră de afaceri și profit net în scădere

Chimcomplex înregistrează cifră de afaceri și profit net în scădere

20 august 2013
Procesare
energynomics

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 93,2 milioane de lei (21,2 milioane de euro), în scădere cu 3% față de cea realizată în perioada similară a anului trecut, când a fost de 96,5 milioane de lei (21,93 milioane de euro). Și profitul net a suferit un declin de 14%, de la 4,9 milioane de lei (1,11 milioane de euro) la 4,2 milioane de lei (956.000 de euro). Veniturile semestriale ale combinatului au crescut cu 1,6%, de la 99,6 milioane de lei (22,63 milioane de euro) la 101,2 milioane lei (23 milioane euro), iar cheltuielile semestriale au avansat cu 2,6%, de la 93,7 milioane de lei (21,29 milioane de euro) la 96,1 milioane lei (21,9 milioane euro).

În intervalul raportat către Bursa de Valori București, veniturile din vânzări de produse şi prestări de servicii au fost de 91,6 milioane de lei (20,8 milioane de euro). Exporturile constituie 53% din veniturile realizate pe acest palier, respectiv 48,2 milioane de lei (11 milioane de euro). Situația financiară comparată arată o scădere de la 68% a proporției exporturilor în veniturile provenite din vânzările de produse și prestările de servicii, realizate în primul semestrul din 2012. Pe aceea perioadă, vânzările de produse şi prestări servicii au fost de 95,1 milioane de lei (21,6 milioane de euro), din care exporturile au reprezentat 64,6 milioane de lei (14,68 milioane de euro. Conducerea combinatului a pus această scădere pe seama scăderii preţurilor de livrare de pe piaţa externă.

Raportul remis BVB mai arată că „pe fondul restrângerii activităţii industriale din România, la nivelul consumatorilor tradiţionali, Chimcomplex şi-a reorientat volumul vânzărilor pe piaţa regională. Pe piaţa internă clienţii din industria energetică şi metalurgică feroasă şi-au redus semnificativ consumul de produse chimice. Pentru a compensa efectele negative ale acestei situaţii, Chimcomplex şi-a dezvoltat vânzările pe piaţa internă aferentă consumatorilor din industria metalurgică nefreroasă, tratarea apelor şi industria alimentară”.

AVAS este acționar minoritar în cadrul Chimcomplex, cu 12,9 % participație. Chimcomplex a a participat și la procedura de privatizare eșuată a combinatului Oltchim. Combinatul a depus împreună cu AISA Invest două oferte pentru cumpărarea acţiunilor pe care statul le deţine la combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Capitalizarea bursieră a combinatului chimic Chimcomplex este de 103,4 milioane de lei (23,2 milioane de euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *