Acasă » Regenerabile » Solar » CEZ: Profitul operațional pe trimestrul trei a scăzut din pricina majorării pretenţiilor Electrica la 82 milioane de euro

CEZ: Profitul operațional pe trimestrul trei a scăzut din pricina majorării pretenţiilor Electrica la 82 milioane de euro

12 noiembrie 2013
Electricitate
energynomics

Grupul CEZ pune declinul profitulului operațional pe seama faptului că miza litigiului dintre CEZ și Electrica S.A. s-a ridicat de la 18 milioane de euro la 82 milioane de euro. Raportul financial din trimestrul trei (T3) al companiei cehești arată că „Electrica S.A. şi-a majorat pretenţiile împotriva companiei noastre de distribuţie din România […] pe baza unei presupuse încălcări a acordului de privatizare (în special în ceea ce priveşte obligaţia de a transmite informaţii). Curtea a admis modificarea pretenţiilor în septembrie 2013.”

Electrica S.A. vrea ca grupul CEZ să plătească penalități pentru încălcarea unor clauze din contractul de privatizare a filialei Oltenia și a deschis procese la Curtea de Arbitraj de la Paris. Alături de CEZ, și Enel și E.ON sunt acuzate de încălcări asemănătoare, iar totatul penalităților se ridică la cel puțin 1,5 miliarde de euro. Cei trei distribuitori au avansat o sumă de două ori mai mică. CEZ, E.ON și Enel sunt companiile care au cumpărat cinci dintre cele opt filiale rezultate din divizarea Electrica S.A.

Grupul ceh a înregistrat în România, în primele nouă luni din acest an, un profit EBITDA de 118,5 milioane de euro, în scădere cu 18% faţă de rezultatul raportat pentru perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit raportului publicat marţi de grup.

Profitul net al CEZ la nivel de grup a scăzut în trimestrul al treilea cu 49%, la 114,8 milioane de euro, rezultatul fiind afectat în principal de provizioanele înregistrate în România şi Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.