Acasă » Termo » Cererea de cărbune va rămâne stabilă până în 2023 – Agenția Internațională pentru Energie

Cererea de cărbune va rămâne stabilă până în 2023 – Agenția Internațională pentru Energie

19 decembrie 2018
Cogenerare
energynomics

Consumul de cărbune crește după doi ani de declin, dar sectorul minier ar trebui să se pregătescă pentru o nouă perioadă de creștere lentă, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

În ultimul său raport anual, AIE estimează că cererea globală de cărbune va rămâne în esență stabilă în următorii cinci ani, în creștere cu puțin peste 1%, între 2017 și 2023. Motivul stagnării cărbunelui rămâne neschimbat în ultimii ani: națiunile bogate renunță la combustibilii fosili, în timp ce India și alte economii emergente se îndreaptă către cărbune pentru a crește rapid producția de energie electrică.

„Într-un număr tot mai mare de țări, eliminarea generării pe cărbune este un obiectiv cheie al politicii în domeniul climei. În altele, cărbunele rămâne sursa preferată de energie electrică și e considerat abundent și accesibil”, a declarat agenția de la Paris, potrivit CNBC.

Prognozele AIE vin pe fondul unei serii de rapoarte conform cărora lumea nu-și îndeplinește angajamentele de prevenire a efectelor catastrofale cauzate de schimbările climatice. Arderea cărbunelui în scopuri electrice și industriale, cum ar fi producția de oțel, contribuie în mod semnificativ la încălzirea globală.

„Combustibilii fosili vor rămâne cu noi pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, în raport. „Din acest motiv, singura modalitate de abordare a obiectivelor noastre pe termen lung în domeniul climei și de abordare a efectelor nocive ale poluării aerului, asigurând totodată accesul la energie al mai multor oameni din întreaga lume, va necesita o abordare care să integreze politici puternice și tehnologii inovatoare.“

În 2023, agenția estimează că global se vor consuma puțin peste 5,4 miliarde tone de echivalent cărbune. La acest nivel, cărbunele ar oferi 25% din energia mondială, în scădere de la 27% astăzi. Agenția consideră că gazele naturale și sursele de energie regenerabile, ieftine și mai curate, continuă să ia din cota cărbunelui, în mixul global de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *