Acasă » Electricitate » CEO și Huadian fac compania mixtă pentru un grup energetic de 1 mld. de euro

CEO și Huadian fac compania mixtă pentru un grup energetic de 1 mld. de euro

5 mai 2014
Electricitate
energynomics

În șase săptămâni vor demara procedurile de înființare a companiei mixte între Complexul Energetic Oltenia (CEO) și compania chineză Huadian, pentru construcția unui grup energetic de 600 MW la termocentrala Rovinari, proiect evaluat la 1 miliard de euro.

„Sunt două proiecte mari la Rovinari și Turceni — proiectul cu firma Huadian din China, în valoare de un miliard de euro, acest proiect este în fază de finalizare, în șase săptămâni vom începe crearea societății mixte între CE Oltenia și Huadian și sperăm ca până la sfârșitul anului să se finalizeze toată documentația tehnică necesară începerii lucrărilor la acest proiect.”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niță.

Ministrul a menționat că proiectul va înființa circa 400 de locuri de muncă și va păstra alte 3.000. Oficialul a vorbit și de un al doilea mare proiect, modernizarea termocentralei de la Turceni. “[…] acolo există finanțarea de 200 milioane de euro, suntem în procedură de evaluare a licitației făcute, împreună cu BERD se analizează să vedem care este cea mai bună soluție pentru modernizarea acestei centrale.”

30 milioane de euro pentru Rovinari și deschidere de exploatări noi

Oficialul a inclus în dezvoltarea sectorului mineritul și termocentralelor și investițiile privind modernizări la grupurile deja existente la Rovinari, precum și aspectele legislative legate de inaugurarea perimetrelor noi de exploatare de la Jilț.

„[…] să nu uităm proiectele existente pe planul național de investiții, luna aceasta Rovinari va primi 30 de milioane de euro pentru modernizare în cadrul acestui plan național și sunt convins că în perioada următoare și celelalte proiecte vor fi accesate și puse în practică la cele două termocentrale.

Mai adăugăm faptul că sperăm să finalizăm săptămâna viitoare și documentația, respectiv legislația pentru perimetrele noi de exploatare de la Jilț, IPO-ul care trebuie să îl facem pentru vânzarea a 15% din acțiunile CEO. Principalul obiectiv al complexului este acela de a reduce costurile și de a se încadra în prețurile de vânzare la bursa energiei electrice și sunt convins că începutul de vânzare la export produsă de CEO este de bun augur”, a spus Constantin Niță.

Termocentralele au funcționat la o putere medie de 1.000 MW de Paște și de 1 Mai

Managerul general al CEO a afirmat că schimbările din legislație au permis complexului să funcționeze la o putere medie de 1.000 MW de Paște și de 1 Mai, spre deosebire de  anul trecut, când toate termocentralele n-au funcționat o săptămână.

„Principala schimbare față de anul 2013 este faptul că într-o perioadă extrem de descărcată cum e perioada sărbătorilor pascale și de 1 mai, anul trecut am fost o săptămână pe zero, opriți complet, patru dintre cele mai mari termocentrale ale țării, anul acesta am avut o putere medie de funcționare de o mie de MW datorită eforturilor făcute de schimbare a legislației.

Banii din planul național de investiții îi vom încasa la sfârșitul acestei luni, este o altă facilitate prin care banii pe care îi plătim pe certificatele de CO2 revin în programe de investiții de mediu și putem să acoperim cu acești bani peste 34 milioane de euro, să finanțăm mare parte din obligațiile pe care le avem la UE”, a spus directorul complexului.

Complexul dorește creșterea producției și planifică recuperarea eșalonată a banilor de la RAAN

„Avem anul acesta o perspectivă de a mări producția cu 16%, undeva între 14 și 15 TW, față de 12 cât am produs anul trecut, și încercăm să și dimensionăm forța de muncă astfel încât să acoperim costurile și să încasăm creanțele. Există un grafic de eșalonări de plată de la RAAN, primele 5 milioane (de lei – n.r.) intră luni, până la sfârșitul săptămânii mai intră încă 5 (milioane de lei – n.r.), așa ne-am înțeles cu directorul de acolo și în tranșa următoare de apă grea vom lua jumătate din bani. E un lucru care nu s-a mai făcut până acum, sunt creanțe istorice care au început să fie recuperate”, a concluzionat directorul Laurențiu Ciurel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *