Acasă » Electricitate » Cele 252 de staţii de încărcare rapidă şi ultrarapidă NEXT-E din 6 ţări vor fi disponibile pe o singură platformă

Cele 252 de staţii de încărcare rapidă şi ultrarapidă NEXT-E din 6 ţări vor fi disponibile pe o singură platformă

5 octombrie 2020
Electricitate
energynomics

Membrii NEXT-E, proiectul de infrastructură de staţii de încărcare pentru vehicule electrice şi specialistul digital în e-mobilitate Hubject s-au aliat pentru a-și reuni toate staţiile de încărcare rapidă şi ultrarapidă şi a le pune la dispoziţie pe o singură aplicaţie de încărcare vehicule electrice (VE) în şase ţări învecinate: Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Slovenia şi România. 222 de staţii multi-standard de încărcare rapidă (50 kW) şi 30 de staţii de încărcare ultrarapidă (150-350 kW) vor fi integrate pe platforma interoperabilă oferită de Hubject, cea mai mare reţea de staţii de încărcare pentru furnizori interoperabili din lume, facilitând astfel călătoriile pe distanţe lungi în regiune.

Proiectul NEXT-E, co-finanţat de Mecanismul pentru Interconectarea Europei al UE (Connecting Europe Facility – CEF), reprezintă cooperarea dintre patru companii din sectorul energetic – companiile din cadrul Grupului E.ON din Republica Cehă, România şi Slovacia, HEP – Hrvatska elektroprivreda din Croaţia, companiile Grupului MOL din Ungaria, Croaţia, Republica Cehă, România şi Slovenia, Grupul Petrol din Slovenia şi Croaţia – şi doi producători de autovehicule – în vederea instalării unui număr de 222 de staţii de încărcare rapidă şi 30 de staţii de încărcare ultrarapidă în staţiile de servicii din 6 ţări central şi est europene, conform infograficului prezentat mai jos.

Prin cooperarea cu Hubject, proiectul NEXT-E îşi extinde semnificativ influenţa reţelei de e-mobilitate, oferind o infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice pentru distanţe lungi cu o conexiune la o platformă eRoaming.

În prezent, accesul la staţiile de încărcare pentru vehiculele electrice este posibil prin intermediul aplicaţiei companiei participante care a instalat staţia de încărcare, ceea ce punea bariere în calea utilizării pentru călătorii pe distanţe lungi, la nivel internațional. Situaţia aceasta se va schimba. Prin adăugarea celor 222 de staţii de încărcare rapidă şi a celor 30 de staţii de încărcare ultrarapidă de către membrii consorţiului NEXT-E la platforma interoperabilă Hubject, orice vehicul electric va putea fi condus fără griji de la graniţa cehă la Marea Adriatică sau la Marea Neagră, utilizând o singură aplicaţie. Astfel, utilizatorii îşi vor putea încărca maşinile în toate staţiile de încărcare ale proiectului NEXT-E prin intermediul platformei interoperabile de la Hubject, determinând astfel o creştere extinsă a mobilităţii clienţilor de e-mobilitate din toate ţările NEXT-E.

„NEXT-E, şi în cadrul acestuia, MOL, au demonstrat că deţine capacităţile necesare pentru a crea cu toată grija cuvenită o reţea coerentă de încărcare pentru e-mobilitate, creând totodată un serviciu nou pentru utilizatorii de maşini electrice. Fiecare staţie de încărcare NEXT-E este livrată unei staţii de servicii, îmbinând experienţele existente cu unele noi. În conformitate cu planurile Grupului MOL, următoarea provocare este crearea de servicii interconectate (roaming) care vor pune bazele unor noi colaborări pe piaţă astfel încât conducătorilor de vehicule electrice să le fie cât mai uşor posibil să călătorească dintr-o ţară în alta. Serviciul platformei roaming Hubject şi numeroşii ani de experienţă vor fi de mare ajutor în acest sens şi suntem încântaţi să pornim în această călătorie împreună”, a declarat Róbert Tóth-Fekete, Director e-mobilitate în cadrul Grupului MOL.

„Implementarea serviciului de roaming prin Hubject oferă clienţilor E.ON Drive acces nelimitat la toate staţiile de încărcare livrate de proiectul NEXT-E, precum şi la staţiile de încărcare conectate la centrul de roaming Hubject. În România, stațiile montate de E.ON vor fi operaționalizate pe platforma Hubject până la sfârșitul acestui an, când vom termina și montarea tuturor celor 19 stații de încărcare rapidă asumate în cadrul proiectului NEXT-E de E.ON Energie România. La acest moment lucrăm la instalarea ultimei stații ce va fi amplasată în Lugoj, jud. Timiș pe unul din principalele culoare pan-europene de transport rutier din țara noastră: Constanța – București – Timișoara”, susține Cătălin Iordache, director general E.ON Energie Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *