Acasă » Petrol și Gaze » Ceban, Moldovagaz: Datoria Republicii Moldova către Gazprom este de 700 mil. USD

Ceban, Moldovagaz: Datoria Republicii Moldova către Gazprom este de 700 mil. USD

4 octombrie 2019
Import-Export
Energynomics

Bogdan Tudorache

Datoria Republicii Moldova pentru gazele Gazprom (cu excepţia Transnistriei) este de 700 milioane de dolari, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, Vadim Ceban. Datoria înglobează debitele restante ale întreprinderilor din complexul termoenergetic, diferenţelor negative de curs valutar și pierderilor operaţionale ale Moldovagaz.

„În ceea ce priveşte nivelul de plată a consumatorilor finali pentru gazele naturale livrate în 2019, putem spune că, începând cu 10 septembrie 2019, achitarea consumatorilor casnici a fost de 95,6%, iar a agenţilor economici – de 92,2%”, a spus el, conform Infotag și Radio Chișinău..

În același timp, datoria Tiraspoltransgaz pentru gazele naturale, conform situaţiei de la 1 august 2019, este de „6,65 miliarde de dolari şi este confirmată de hotărârile judecătoreşti şi titlurile executorii”. „În prezent, sunt luate unele măsuri, inclusiv la nivel interstatal, cu privire la întocmirea documentaţiei legale, care prevede un mecanism de rambursare a datoriei acumulate pentru gaze”, a menţionat Ceban.

El a mai menționat că Moldovagaz a întâmpinat dificultăţi în implementarea celui de-al treilea Pachet energetic al UE şi a solicitat în acest sens asistenţă autorităţilor statului şi Comunităţii Energetice.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *