Acasă » Termo » Cogenerare » CE Oltenia susține că are o situație financiară stabilă, managementul și-a îndeplinit norma KPI în proporție de 95%

CE Oltenia susține că are o situație financiară stabilă, managementul și-a îndeplinit norma KPI în proporție de 95%

7 iunie 2019
Cogenerare
energynomics

Bogdan Tudorache

În plin scandal sub semnul presiunilor politice, managmentul CE Oltenia (CEO), care ar putea fi demis luna viitoare, susține că și-a îndeplinit parametrii KPI în proporție de 95% și că lasă Complexul cu o situație financiară stabilă.

”Rezultatele anului 2018 au fost negative (pierdere de 1,1 mld. lei) din cauza diferențelor de curs valutar aferente creditelor de investiții pentru îndeplinirea cerințelor de mediu impuse de UE și, în principal, din cauza exploziei prețurilor certficatelor de CO2. (2018 a fost anul record pentru piață certificatelor de carbon – EU ETS, conform informațiilor despre modificările prețurilor pe piețele globale de carbon, actualizate de către Argus Emissions Markets, valoarea triplându-se în cursul anului, ajungând la cel mai mare preț de închidere, din august 2008 până în prezent.)”, se arată într-unul din comunicate.

“În anul 2018, în urmă actualizării indicatorilor de performanță pentru membrii Directoratului în corelație cu BVC – 2018 rectificat (aprobat prin Hotărâre de Guvern), a rezultat un grad de îndeplinire a indicatorilor de 95,05%”, susține conducerea CEO, în alt comunicat. Totuși, un raport al ministerului Energiei acuză conducerea CEO de prejudicii, aceasta contestând, însă, raportul în instanță, conform unor surse citate de e-nergia.ro.

În plus, comunicatul CEO de ieri arată că ”suma plătită de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse în anul 2018 reprezintă peste 45% din cifra de afaceri a companiei…Este important de precizat că, din punct de vedere operațional, fără aceste cheltuieli cu CO2, CE Oltenia a încheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv (în valoare de 225 milioane lei), ceea ce indică stabilitatea în modul operațional de funcționare al acestui operator economic.”

În vederea rezolvării problemei certificatelor de CO2 pentru anul 2019, CE Oltenia împreună cu Ministerul Energiei, Transelectrica, OPCOM și Consiliul Concurenței au demarat un proiect pentru identificarea unei scheme de sprijin.

Chiar dacă efortul financiar necesar achiziției certificatelor de CO2 a fost de peste un milliard de lei, CE Oltenia a respectat termenul de conformare și are o situație financiară stabilă, având încheiate contracte de vânzare energie electrică pentru anul 2019 de 10,1 TWh, înregistrând zero datorii restante față de bugetul consolidat al statului și achitând toate obligațiile financiare către instituțiile bancare, conform prevederilor contractuale, se mai arată în comunicat.

”În ceea ce privește prevederile Legii nr.31/1990 – legea societăților comerciale, CE Oltenia nu se află sub incidența art. 15324, respectiv activul net al societății nu s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, acesta fiind de aproximativ 2,3 ori mai mare decât capitalul social subscris.

”Chiar dacă unele canale media prezintă opiniei publice o situație ‘catastrofală’ la CE Oltenia, ținem să precizăm că, în urmă evaluării situațiilor financiare ale companiei de către instituțiile bancare, acestea au acordat CE Oltenia un rating de performanță financiară B, element esențial pentru aprecierea eficienței și eficacității activității sale economice. Precizând că CE Oltenia nu a primit nicio solicitare din partea canalelor media pentru transmiterea unui punct de vedere asupra subiectelor prezentate în articolele publicate în data de 6 iunie 2019, menționăm că societatea susține o poziție neutră față de orice strategii politice”, se mai arată în comunicat.

Un comentariu la „CE Oltenia susține că are o situație financiară stabilă, managementul și-a îndeplinit norma KPI în proporție de 95%”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *